Patronlar


Geçen yılın aynı ayında oran yüzde 82.4 olmuştu. Piyasalarda kapasite kullanımının yüzde 81.5 çıkması bekleniyordu. Eylül ayında ise kapasite kullanım oranı yüzde 82.9'dan yüzde 82.8'e revize edildi.
DİE tarafından yapılan açıklamaya göre, Ekim ayında tam kapasite ile çalışamama nedenleri yüzde 47.5 ile iç pazarda talep yetersizliği, yüzde 20.3 ile dış pazarda talep yetersizliği, yüzde 3.5 ile mali imkansızlıklar, yüzde 4.4 ile yerli mallarda hammadde yetersizliği, yüzde 2.1 ile işçilerle ilgili meseleler ve yüzde 3.4 ile ithal mallarda hammadde yetersizliği gösterildi.

2004 yılı aynı ayda tam kapasite ile çalışamama nedenleri yüzde 48.1 ile iç pazarda talep yetersizliği, yüzde 25.6 ile dış pazarda talep yetersizliği, yüzde 2.8 ile mali imkansızlıklar, yüzde 5.4 ile yerli mallarda hammadde yetersizliği, yüzde 3.2 ile işçilerle ilgili meseleler ve yüzde 1.3 ile ithal mallarda hammadde yetersizliği olmuştu.

Ekim ayı için özel sektör imalat sanayi enflasyon beklentisi yüzde 0.2

Çekirdek enflasyon olarak kabul edilen özel sektör imalat sanayi fiyatlarının Ekim ayında yüzde 0.2 artması bekleniyor.

Ekim ayı için kamu sektöründe yüzde 1.4 düşüş beklentisi oluştu. Böylece toplam ortalamada yüzde 0.2 düşüş olacağı tahmin edildi. DİE'nin İmalat Sanayi Eğilim Anketi sonuçlarına göre, özel sektör imalat sanayi işyerlerinin toplam üretimin yüzde 8.5'ini gerçekleştiren bölümü Ekim ayında fiyatlarına zam yapacağını, yüzde 1.2'si ise fiyatlarını düşüreceğini bildirdi.

Kamuda ise toplam üretimin yüzde 0.4'ünü oluşturan kesim zam yapacağını söylerken, zam yapmayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 43.6 oldu. Böylece kamuda Ekim ayında fiyatların yüzde 1.4 düşeceği beklentisi oluştu. İmalat sanayinde kamu ve özel sektörün bu aya ilişkin toplam fiyat düşüş beklentisi ise yüzde 0.2 olarak hesaplandı.