Kanaltürk ekibi beş şirket kurarak medya dünyasına girdi. Beş şirketin toplam sermayesi 20 milyon YTL. Beş ayrı şirketin toplam ortak sayısı da beş. Gazetecilik ve televizyonculuk dışında bir işleri olmayan bu isimler 20 milyon YTL"yi nereden buldu?
TELEVİZYONCU Tuncay Özkan"ın "İki yıl öncesine kadar çok zengin biriydim. Bir ideal uğruna 17 milyon dolarımı Kanaltürk"e yatırdım" sözleriyle başlayan "Bu parayı nereden buldun?" tartışması yeni bir boyut kazandı.
Özkan"ın 2003 yılı aralık ayında Çukurova Grubu"ndaki Medya Grup Başkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra 2004-2006 yılları arasında Kanaltürk televizyon kanalı ekibinin beş ayrı şirket kurduğu ortaya çıktı. Tuncay Özkan"ın ismi ise bu şirketlerin hiçbirinde ortak olarak görünmüyor.
Yüksek sermayeli bu şirketlerin ortakları arasında, Kanaltürk"te düşük maaşla çalışan editör ve program yapımcılarının bulunması dikkat çekti.
İŞTE EKİBİN BEŞ ŞİRKETİ
İstanbul Ticaret Odası"nın kayıtlarına göre; Kanaltürk ekibi, 28 Mayıs 2004 tarihinde "524486" sicil numaralı ve 2 milyon YTL (2 trilyon lira) sermayeli Gökcan Prodüksiyon ve Ticaret Anonim Şirketi"ni kurarak medya sektörüne adım attı. Şirket ortakları ise Müjdat Kerimcan Kamal, Havva Göksu ve Ahmet Burak Mızrak.
Kanaltürk ekibi, 8 Temmuz 2004 tarihinde biri limitet diğeri anonim statüde olmak üzere iki ayrı şirket kurarak ikinci adımlarını attılar.
"528060" sicil numaralı ve 400 bin YTL (400 milyar lira) sermayeli Yaşam Haber Ajansı Ticaret Limitet Şirketi"nin ortakları arasında yine Müjdat Kerimcan Kamal ve Havva Göksu var.
"528071" sicil numaralı ve 9 milyon 200 bin YTL (9 trilyon 200 milyar lira) sermayeli Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi"nin ortaklarında da sürpriz yok. Müjdat Kerimcan Kamal, Havva Göksu, Tuncay Mollaveisoğlu ve Ahmet Burak Mızrak şirketin dört ortağı.
AÇILIP KAPANAN ŞİRKETLER
Tuncay Özkan ve ekibi koşmaya devam ediyor.
"498215" sicil numaralı ve 8 milyon YTL (8 trilyon lira) sermayeli Trakya Basın ve Yayıncılık Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi, 29 Mayıs 2005 tarihinde kuruluyor.
Şimdi sıkı durun.
Ortakları Ahmet Burak Mızrak, Müjdat Kerimcan Kamal ve Havva Göksu. Ancak bu şirketin kuruluşu 19 Kasım 2005 tarihinde iptal ediliyor.
Kanaltürk ekibinin son şirketi 13 Kasım 2006"da "605768" sicil numarası ve 400 bin YTL (400 milyar lira) sermayeyle kuruluyor. Bu Dönemeç Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi"nin ortakları da yine aynı isimler: Müjdat Kerimcan Kamal, Havva Göksu ve Merdan Yanardağ.
KİM BU ORTAKLAR?
Bu beş şirketin kuruluş dilekçelerine göre ortaya toplam 20 milyon YTL"lik (20 trilyon lira) sermaye çıkıyor. Toplam ortak sayısı ise 5. Bu beş şirketin değişmeyen ortakları ise Kerimcan Kamal ve Havva Göksu.
Kamal, Özkan"la birlikte TV dünyasında yıldızı yeni parlamaya başlayan, Parmak İzi ve Haber Özel gibi programlarda Özkan"ın yanında olan genç bir televizyoncu. Şimdi Özkan"la birlikte Kanaltürk"ü yönetiyor, yurt gezilerinde sürekli yanında olmaya özen gösteriyor. Göksu ise Özkan"ın Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu"nda tanışıp İstanbul"a taşıdığı gazeteci arkadaşı. Şirketin diğer ortakları Merdan Yanardağ ve Tuncay Mollaveisoğlu ise Kanaltürk"te yolsuzluk ve yoksulluk gibi çok iddialı program yapan isimler. Özellikle Mollaveisoğlu, düne kadar medyada düşük ücretle muhabir olarak çalışan birisiydi. 9.2 trilyon liralık şirkette hissedar olması dikkat çekici.
YEDİ AYDIR DAVA YOK
Bu arada Kanaltürk ekibinin başı Paragon şirketiyle dertte.
Paragon Televizyon Yayın Hizmetleri Şirketi, 9 Mayıs 2006 tarihinde Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı"na başvurarak Tuncay Özkan, Kerimcan Kamal, Merdan Yanardağ, Erdem Çelik ve Nilgün Şahinkaya hakkında "nitelikli dolandırıcılık ve bedelsiz senedi kullanma" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı Nihat Ergün yürütüyor. Aradan geçen yedi aya rağmen henüz soruşturma tamamlanamadı.
OYAKBANK YALANLADI
Bu arada Oyak Bank Genel Müdür Yardımcısı Nejat Bilginer, Tuncay Özkan"ın bir okul arkadaşına açıkladığı "Oyak Bank"tan 7.5 milyon dolar kredi alarak Kanaltürk"ü kurduk" şeklindeki sözlerini yalanladı.
Oyak Bank Genel Müdür Yardımcısı Bilginer dün star"da yayınlanan bu bilgi üzerine gazetemizi arayıp şu açıklamayı yaptı:
"Oyak Bank"tan ne Tuncay Özkan"a, ne Kanaltürk"e ne de bu kanalın herhangi bir kuruluşuna bir dolarlık bile kredi verilmemiştir. Şu anda da herhangi bir kredi durumu da sözkonusu değildir."
DAVETİYELERDE KURUCU GÖZÜKÜYOR
Tuncay Özkan kamuoyunda Kanaltürk TV kanalının patronu olarak bilinmesine rağmen bu iddiayı sürekli yalanladı. Ancak Kanaltürk"ün 5 aralık günü Ankara Sheraton Otel"de yapılan ikinci yaş günü kutlamasında daveti "kurucu" sıfatıyla yapmıştı. "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"in himayelerinde" ifadesinin yer aldığı davetiyelerin altında Tuncay Özkan, Kemal Yavuz ve Cüneyt Arcayürek"in kurucu olarak imzası bulunuyordu. Cumhurbaşkanı bu gece nedeniyle kurallarını bozmuş; hem ilk kez bir basın kuruluşunun gecesine katılmış, hem de tiyatro ve konser dışında ilk kez bir davetin başından sonuna kadar kalmıştı. Sezer yaklaşık dört saat süren davete katılarak rekor kırmıştı.
"ASIL PATRON KERİMCAN" DİYOR
Kerimcan Kamal 20 Temmuz 2003 günü Akşam Gazetesi"ne verdiği demeçte meslek yaşamına ilişkin ayrıntılar veriyor. Kamal televizyonculuk hayatına stüdyoda dekor boyayarak başladığını, sonra Tuncay Özkan sayesinde muhabir olduğunu anlatıyor. Özkan"la mesleğe adım atan Kamal televizyon kanalı projesinde de Özkan"ın yanında. Kanaltürk televizyonunun kurulduğu ilk günlerde Tuncay Özkan parayı nereden bulduğu soruları üzerine "Şirket benim değil, Kerimcan"ın" demişti. Özkan"ın dediği doğruysa Kerimcan Kamal trilyonluk şirketin asıl patronu olarak göz kamaştırıcı bir yükseliş yaşadı.
Şamil Tayyar/Star