Gıdada geniş kapsamlı bir Katma Değer Vergisi (KDV) beklentisine giren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, uygulanan KDV oranlarının kafaları karıştırdığını söyledi. Yaşanan karışıklığı ilginç örneklerle açıklayan Şemsi Kopuz, şunları söyledi:
"Üretici ve sanayici açısından KDV oranları büyük karışıklıklara yol açtı. Narı alıyorsunuz yüzde 1, suyunu sıkıyorsunuz yüzde 8, donduruyorsunuz yüzde 18. Pirinci soyuyorsunuz yüzde 8, kabuğuyla satıyorsunuz yüzde 18. Buğday ekmeği yüzde 1, katkılı ekmek yüzde 18. Bu örneklere birçok yenisi eklenebilir."
'Başbakan söz vermişti'
Bu rakamların üretici ve sanayicinin kafasını karıştırdığını, işleri zorlaştırdığını ifade eden Kopuz, "Biz öncelikle üretici olarak bu oranların makul bir seviyeye çekilip daha basit bir hale getirilmesini talep ediyoruz. Tüketicimiz için ise bebeklerinin karınlarını daha ucuza doyurmalarını, sabah çaylarını daha uygun fiyata yudumlamalarını istiyoruz" dedi.
TGDF'nin 2. Olağan Genel Kurulu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği sözle gündeme damgasını vuran 'gıdada KDV indirimi'ne ilişkin son dönemde yaşanan gelişmeler sektör temsilcilerini umutlandırdı. Kapsamın dar tutulma ihtimali ise sektörü tedirgin ediyor. Konuyu sık sık hükümetin gündemine sunan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, gıdada KDV indiriminin tüketicinin hayat standardını yükseltecek bir gelişme olacağını söyledi. Kopuz, hazırlanmış çalışmaları 4 Kasım'da tekrar Maliye ve Tarım Bakanlığı'na sunduklarını ve o tarihten bu yana konuyla ilgili hükümetin attığı adımları yakından takip ettiklerini vurguladı.
Şemsi Kopuz, "Diğer sektörlerden farklı olarak gıda sektöründe ambalajlı gıda tüketiminin artırılması her şeyden önce halkımızın güvenli gıdaya ulaşmasının en temel unsuru. Bu nedenle uygulanacak politikalarda ambalajlı her türlü gıda mamulünün üzerindeki vergi yükünün minimuma indirilmesi en temel beklentimiz. Bu indirim kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacaktır. İlk etapta belli bir vergi kaybı yaşanacak gibi görünse de, orta ve uzun vadede kayıt dışını büyük oranda kayıt altına alacağı için devlete artı değer olarak yansıyacaktır" dedi.
'Kuraklığa katkısı olur'
Kopuz, gıdada KDV indiriminin kısa vadede bu küresel ısınma nedeniyle yaşanacak fiyat artışlarının da sübvanse edilmesini sağlayacak bir araç olarak da görülmesi gerektiğine dikkat çekti. TGDF Başkanı, "Bu yıl baş gösteren kuraklık göz önüne alındığında KDV indirimi tüketicimiz açısından daha da büyük bir önem kazandı. Global ısınma nedeniyle piyasada zorunlu olarak yaşanacak fiyat artışları, gıdada KDV indirimiyle sübvanse edilebilecek ve halkımızın alım gücünü minimum düzeyde etkileyecektir" diye konuştu.
Şemsi Kopuz ayrıca şunları söyledi: "KDV indirimiyle bu zor dönemde halkımızın gıdaya erişimi nispeten kolaylaşacak ve sağlıklı beslenme yolunda da olumlu bir adım atılmış olacaktır. Uzun vadede ise yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olan halkımızın gıda alım gücü yükselecek ve sağlık giderleri azalacaktır. Sağlık Bakanlığı harcamalarında da azalma yaşanacaktır" dedi.
Hangi üründen ne kadar KDV alınıyor?
Yüzde 18 KDV: Çocuk mamaları, dondurma, pudingler, hazır çorba, sütlü tatlılar, sucuk, salam, sosis, bisküvi, çikolata, meyve suyu, gazoz, katkılı ekmekler, şekerlemeler, küspe, karma yem ve yepek.
Yüzde 8 KDV: Süt, ayran, yoğurt, peynir, yumurta, ekmek mayası, çay, toz ve kesmeşeker, bal, reçel, pekmez, tahin, helva, su, maden suyu, pirinç, bulgur, makarna, mantı, erişte, buğday unu dışında başka unlarla yapılan her türlü ekmek, kadayıf, un, irmik, ham ve rafine yağlar, tereyağ, pamuk tohumu, taze meyve ve sebzeler, konserve, turşu, parça et, kıyma, balık ve tavuk eti.
Yüzde 1 KDV: Yetiştirilen, avlanılan veya toplanan her türlü birincil ürün ( taze meyve ve sebze İle pamuk tohumu, süt, balık ve kümes hayvanları ve bunların etleri hariç), zeytin yağı, kırmızı et, buğday unu ve ekmeği. TGDF'nin verdiği bilgiye göre, ürünlerin nihai tüketiciye ulaştırılması sırasında birçoğunun KDV'si yüzde 8 veya 18'e çıkıyor. Buğday, arpa, nohut, mercimek, fasulye, kuru soğan , sarımsak, kuru üzüm ve incir, fındık vb. ürünlerin toptan tesliminde yüzde 1 KDV varken perakende satışta yüzde 8 KDV uygulanıyor. Aynı şekilde ıhlamur, kekik, susam, kimyon, anason, kapari vb. ürünlerin toptan tesliminde yüzde 1 KDV, perakende satışında yüzde 18'e çıkıyor.
Radikal