Cep telefonlarının takibi ve kayıt altına alınması amacıyla yapılan yasa yürürlüğe girince yasadışı yollardan Türkiye’ye cep telefonu getiren ‘Spotçular’ ellerinde kalan cep telefonlarını satmak için Ukrayna, Kazakistan, Rusya, Suriye, Irak gibi çevre ülkelerle temasa geçti.
Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (Mobisad) Başkanı Murat Dursun, Mobisad’ın kayıtdışı cep telefonu ticaretini kontrol altına alacak, kapkaçı durduracak yasal düzenlemeye başından beri destek verdiğini ve yasanın duyurulmasının ardından olumlu gelişmelerin görülmeye başlandığını söyledi.
Türkiye’de ki cep telefonlarının yaklaşık yüzde 20’sinin kayıtdışı olduğunu belirten Dursun, ‘şimdi yasadışı yollardan Türkiye’ye cep telefonu getiren ve piyasada ‘Spotçu’ olarak tanınan kişiler ellerinde kalan cep telefonlarını satmak için çevre ülkelerde alıcı arıyor’ dedi.
KARA MİZAH:
Cep telefonu kaçakçılığını engelleyecek yasanın çıkmasının hemen ardından kayıtdışı cep telefonu ticareti yapan kişilerde bir telaş başladığını belirten Dursun şöyle devam etti: ‘Yeni yasa tüketici üzerinde etkili oldu. Tüketici faturası olmayan cep telefonunu satın almamaya başladı. Spotçuların elinde binlerce cep telefonu kaldı. Bu kişilerin başta Ukrayna olmak üzere Türkiye’nin çevresindeki ülkelere ellerindeki malları satmaya çalıştıklarını görüyoruz. Hatta bu kişilerden bazıları bana telefon ederek, ‘Yasa çıktı, ne yapacağız ?’ diye soruyor. Piyasanın düzenini bozan, vergi kaçıran, haksız rekabet yaratan, tüketiciyi ve devleti zarara uğratan bu kişilerin derneğe telefon açıp ‘Şimdi ben ne yapacağım?’ diye sorması tam bir kara mizah.’
YASAYI DESTEKLİYORUZ:
Mobisad Başkanı Murat Dursun, kaçak, çalıntı, klonlanmış telefonların tespiti ve satışını engellemek amacıyla devreye sokulan 5392 yasayı desteklediklerini, yasanın etkili bir şekilde hayata geçmesi çin çalışmalar yapacaklarını söyledi. Dursun, yasanın hayata geçmesi için de resmi otoritelerle işbirliği içerisinde bulunacaklarını ifade etti.
TK’DA ELEMAN AÇIĞI VAR:
Yeni yasanın doğru bir amaçla çıkarıldığını ancak yasanın uygulanması aşamasında sorunların yaşanabileceğini belirten Dursun, uygulamada ortaya çıkacak en önemli sorunun ‘TK’nın eleman yetersizliği’ olacağını söyledi. TK’nın mevcut çalışanları ile 12 milyon kayıtdışı cep telefonunun kaydını yapamayacağını iddia eden Dursun, ‘Uygulamada yaşanacak aksaklıkların önüne geçmek için TK’ya her türlü desteği vermeye hazırız’ dedi.
IMEI KAYITLARI SAĞLIKSIZ:
Mobisad Başkanı Murat Dursun, Türkiye’de kayıtdışı olan cep telefonu miktarının 12 milyon değil, 7-8 milyon civarında olduğunu iddia etti. Yeni yasada kaçağı önleyecek temel veri olarak kabul edilen IMEI numaralarının sağlıklı kaydının tutulmadığını belirten Dusun şöyle konuştu: ‘ Türkiye’de özellikle 2000 ve 2001 yıllarında ithal edilen cep telefonlarının IMEI kaytıları düzgün tutulmadı. O zamanlar ithal telefonların IMEI numaraları manual olarak kayıt ediliyor ve dosyalarla ilgili kurumlara bu numaralar iletiliyordu. Numara yazımı, gönderimi çok zaman alıyordu. Bu nedenle bazı ithalatçılar, resmi olarak ithal ettikleri farklı cep telefonları için aynı IMEI numaralarını verdiler. Bu tip telefonlardan dolayı bayilerimiz önemli sorunlar yaşayacak.
HERKE