Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesi görüşülürken yaptığı konuşmada, kaçak elektrik kullanımının hırsızlıkla eşdeğer tutularak, kaçak elektrik kullananlara hırsızlık suçundan 3 yıl hapis cezası verildiğini söyledi.
2003-1005 yılları itibariyle 16 milyon abone taraması yapıldığı 840 bin abonenin kaçak elektrikten yakalandığı ve 186 bin abonenin savcılığa sevk edildiğini ifade eden Güler, çalışmalar neticesinde 774 milyon YTL tahakkuk yapıldığı ve 259 milyon YTL tahsil edildiğini kaydetti. Güler, yaptıkları çalışmalar sonucunda kayıp kaçak oranının yüzde 22'lerden 2004 yılında yüzde 18,6'ya ve daha sonrada yüzde 17,4 seviyesine düşürüldüğünü vurguladı. . Güler, Türkiye'de elektrik enerjisinde kayıp-kaçak seviyesinin gelişmiş ülkelerin 3 katına ulaştığını vurgulayarak, kayıp-kaçak maliyetinin 2004 yılında yaklaşık 1,7 milyon dolar tutarında olduğunu belirtti. Elektrik enerjisindeki kayıp-kaçak oranının elektrik enerjisinin maliyetini yükselten unsurlardan birisi olduğuna işaret eden Güler, bakanlık olarak kayıp-kaçak sorunun çözümü için yoğun bir çaba gösterdiklerini kaydetti.
Elektrik enerjisinin maliyetini yükselten unsurlardan birisinin kamunun elendeki kapasitenin atıl halde bulunmadığı olduğuna dikkat çeken Güler, yap-işlet-devret projelerinde devletin alım garantisinin olmasınında elektrik maliyetini yükseltiğini ifade etti. Güler, Rusya'dan alınan doğalgaz fiyatı, petrol fiyatlarındaki hızlı yükşelişe rağmen, yapılan anlaşma tadilleri ile rekabet edilebilir bir seviyeye düşürüldüğünü, al ya da öde miktarları aşağı çekilerek, diğer yakıtlardan üretilen elektrik miktarının artırıldığını kaydetti.
Güler, geçmiş hükümetlerin hatalı uygulamalarının bir sonucu olarak, üretim ve dağıtımı tesislerinin işletme haklarının devri ile Yap-İşlet-Devret Projeleri için bakanlıkları aleyhine toplam dokuz dava açıldığını belirtti. Açılan davalarda talep edilen tazminat tutarının 1.8 milyar dolar olduğunu kaydeden Güler, bakanlıkları aleyhine keşileşen tazminat tutarının 149 milyon dolar olduğunu belirtti. Güler, şu ana kadar 785 milyon dolar tutarındaki tazminat talebi ise hakem heyetleri tarafından red edildiğini, halen devam eden davalarda ise talep edilen tazminat tutarının 903 milyon dolar olduğunu kaydetti.
Bakan Güler, bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların yürütmekte olduğu projelere öngürülen miktarın 5 milyar YTL olduğunu söyledi.