Necla DALAN
Jumbo ve İstanbul Modern ünlü sanatçıların eserlerinden ilham alan özel bir koleksiyon hazırladı. Bu çerçevede Nevin Aladağ, Fahrelnissa Zeid, Adnan Çoker, Seçkin Pirim, Erol Eskici, Taner Ceylan, Horasan, Othmar Pferschy gibi sanatçıların yapıtlarından seçilen 15 eser 29 farklı ürüne dönüştürüldü.
Temmuz ayında Jumbo Genel Müdürü olan Hakan Zihnioğlu ve İstanbul Modern Mağaza Kreatif Direktörü Doğanberk Demir ile buluştuk. Bu işbirliğiyle, sanatı günlük yaşamın bir parçası haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Zihnioğlu, “İstanbul Modern Koleksiyonu’ndaki yapıtlarından bir seçkiyi tasarımla buluşturarak yaşamın estetik boyutunu yeniden tanımladık. Bu koleksiyon, sofraları birer sanat galerisine dönüştürmeyi amaçlıyor ve tasarım ile sanatı, yaşamın merkezine yerleştiren vizyonumuzu yansıtıyor” dedi.
2024 CİROSU 60 MİLYON DOLAR
Türkiye mutfak eşyası, gereci üretiminde dünyada ilk 10’da yer alıyor. Sektörün Türkiye’deki toplam büyüklüğü 7-7.5 milyar dolar olarak nitelendiriliyor. Zihnioğlu ile sektörü ve hedeflerini de konuştuk.
1947 yılında küçük bir atölyede başlayan Jumbo’nun hikayesinin bugün 61 mağaza ve 200’den fazla satış noktasıyla devam ettiğini kaydeden Zihnioğlu, 2024 yılını 60 milyon dolarlık bir ciro ile kapatacaklarını anlattı. Zihnioğlu, şöyle konuştu:
“Bu yıl 7 milyonu aşkın çatal-bıçak, 2 milyondan fazla tabak satışı yaptık. Toplam ürün satışımız 10 milyonu buldu. Tedarikte yüzde 50 yurtdışı - yüzde 50 yurtiçi dengemiz var. Yurtdışı tedarikte Çin, Malezya, Endonezya öne çıkıyor. 2025 yılında ciro hedefimiz 75 milyon dolar. Halihazırda 25 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yüzde 5 civarında olan ihracatı 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Yeni pazarlarda büyümek adına Amerika, Güney Amerika, Avustralya ve Japonya gibi gastronomi sektörünün güçlü olduğu bölgelere ve 2 saatlik uçuş mesafesinde olan ülkelere odaklanacağız.”
HER YIL 1 MİLYON YENİ HANE KURULUYOR
Türkiye’de her yıl evlilik, boşanma ve öğrenci evleri ile 1 milyonun üzerinde yeni hane kurulduğunu hatırlatan Zihnioğlu, şöyle devam etti:
“Bu hanelerin her biri tencere, çaydanlık, çatal-bıçak gibi ürünlerle yeni başlangıçlar yapıyor. Yeni kurulan haneler sektörümüzü dinamik tutuyor. O nedenle mutfak eşyaları, gereçleri sektörü krizlerden en son etkileniyor. Bu, bizim için şans. Bizim olduğumuz üst segmentte ekonomik kriz nedeniyle çok büyük bir değişim olmadı. Sektörde sosyolojik değişim var. Tabak, tencere boyutları küçülüyor. Müşteri başına alışverişe gelince; 2023’te 3 bin lira dolayında idi. Bu yıl 7 bin lira düzeyinde seyrediyor. Müşteri sayısında azalma var ama sepet büyüyor.”
patronlardunyasi.com