Açılış seronomisiyle başlayan fuar, Türkiye ve Tunus Milli Marşları ile devam etti. Açılışta konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, İEF'in uluslarası ilişkilerin gelişmesinde ve tanıtımında yüklendiği role vurgu yaptı. Coşkun, fuarın her alanda işbirliği imkanlarının artırılmasında çok isabetli zemin oluşturduğuna inandığını belirterek, "Türkiye Avrupa'yı İslam ülkelerine, Asya ve Afrika'yı birbirine bağlayan Avrasya coğrafyasında stratejik bir köprü özelliğine sahiptir. Bu itibarla İEF'nın önemi daha da artmaktadır." dedi.
Onur Konuğu Tunus'un Ticaret ve El Sanatları Bakanı Mondher Zenaidi ise İEF'nın teknolojik gelişmeler açısından ve ülkeleri birbirine kaynaştırma açısından çok önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.
İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, 74 yıllık deneyim ve birikimleriyle dünya fuarcılık anlayışını günümüze taşıyan İEF'nin gelecekte de İzmir'in ve Türkiye'nin gururu olmaya devam edeceğini kaydetti. İzmir'in kültür, sanat, turizm, sanayi ve tarımda sahip olduğu potansiyel ile Akdeniz'in yıldızı, Ege'nin incisi olduğunu belirten Vali Köksal, "İEF'in vazgeçilmez ve sürdürülebilir özelliğinden yararlanmalıyız" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise 74. yılında fuarın temasının değişim ve gelişim olduğunu kaydederek, "Bu kavramlar sürekliliği ve yenilenmeyi ve aynı ideallerde buluşmayı işaret eder. İEF 74 yıldır bu görevi başarıyla yerine getirmektedir." dedi.
Konuşmaların ardından dans gösterilerine geçildi. Daha sonra Lozan Kapısı Kurdelası kesilerek fuar resmen başlatıldı. Konuklar daha sonra katılımcılar Tunus ile Mardin Standları'nın açılışını gerçekleştirdi. Ayrıca KOSGEB'in 4 No'lu holdeki standı da ziyaret edildi. Fuarın açılışına onur konuğu olarak Tunus davet edilirken, bu yıl ilk kez onur konuğu il uygulamasına da gidildi. 81 il arasından seçilen Mardin, fuar kapsamında çeşitli el sanatları ve yöresel kıyafetleriyle stand açtı. 8-18 Eylül 2005 tarihleri arası açık kalacak fuara 310 yabancı 801 yerli olmak üzere toplam bin 111 firma katılıyor.
Geçen yıl 78 bin metrekare alanda bin 158 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuara toplam 60 ülke katıldı. 325 yabancı firmanın yeraldığı fuarı, 1 milyon 465 bin 200 kişi ziyaret etti.
FUARIN TARİHİ
İzmir Fuarı'nın temelleri 1923 yılında düzenlenen İzmir İktisat Kongresi ile atıldı. İlk sergi 4-25 Eylül 1927'de Mithatpaşa Sanat Ensitüsü'nde 9 Eylül Mahalli Sergisi adıyla açıldı. 1935'deki İzmir 9 Eylül Panayırı'na İktisat Vekili Celal Bayar tarafından azıldı. İEF'nın şu anki temelleri ise 1 Ocak 1936'da atıldı. İlk fuar ise inşaatın başlamasından 9 ay sonnra 1 Eylül 1936'da da İsmet İnönü'nün katılımıyla Lozan Kapısı'nın önünde açıldı. İlk fuar 21 gün sürdü. Fuara Mısır, Sovyetler Birliği ve Yunanistan katıldı. İzmir Fuarı en büyük atılımı ise 1947 yılından beri Uluslararsı Fuarlar Birliği'nin (UFİ) üye olmasıyla gerçekleştirdi. Fuar bundan sonra uluslararası bir görünüm kazandı. Fuar alanında 1950 yılında ilk kez çocuklar için lunapark kuruldu. 1960 ila 1970'li yıllarda İzmir Enternasyonal Fuarı'nda Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuri