Ekonomi


Denetim, vergi ve danışmanlık alanlarında hizmet veren Deloitte'in, 'Deloitte Uluslararası Varlık Yönetimi Merkezleri Sıralaması' (IWMCR) 5'inci sayısı yayımlandı.

2.2 TRİLYON DOLAR VARLIKLA YİNE İLK SIRADA

Buna göre, İsviçre yaklaşık 2.2 trilyon dolar değerindeki uluslararası varlıklarla dünyada ilk sırada yer aldı. 2020’de bu ülkede 2 trilyon 623 milyar dolar uluslararası varlık bulunuyordu.

BİRLEŞİK KRALLIK İKİNCİ, ABD ÜÇÜNCÜ

Sıralamada Birleşik Krallık 2 trilyon 166 milyar dolarla ikinci, ABD ise 2 trilyon 109 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.

CREDIT SUISSE'İN İFLASININ ETKİLEDİ

Raporda, İsviçre’nin özellikle Avrupalı ve Ortadoğulu müşteriler için önde gelen ve tercih edilen varlık yönetimi merkezi olmaya devam ettiği ifade edilirken bununla birlikte, ülkenin, finans ve bankacılık piyasasının istikrarının 2023’te Credit Suisse'in iflasıyla sarsıldığı ve büyük miktarlarda müşterinin parasını sadece birkaç gün içinde çektiği belirtildi.

BAZI TEMEL AVANTAJLAR GÜCÜNÜ KAYBETTİ

Söz konusu iki bölgeden İsviçre’ye gelen varlık girişlerinin hâlâ tam olarak toparlanmadığı aktarılan raporda, "Bir diğer faktör de İsviçre'nin geçmişte sahip olduğu bazı temel avantajların (düşük vergiler, siyasi ve ekonomik istikrar, yasal kesinti ve tarafsızlık) son yıllarda önemini ve gücünü kaybetmiş olmasıdır. Başka bir deyişle, ülke artık zengin uluslararası bankacılık müşterileri için eskiden olduğundan daha az cazip" ifadeleri yer aldı.

2023'TE YÖNETİLEN KÜRESEL VARLIK 10.1 TRİLYON DOLARA ULAŞTI

Bu arada, rapora göre, 2023'te yönetilen küresel varlıklar yıllık yüzde 2,9 artışla 10,1 trilyon dolara ulaştı. 4 yıl önce bu varlıkların yaklaşık yüzde 24'ü İsviçre'de yönetilirken, bu oran 2023'te yaklaşık yüzde 21'e geriledi.

PANAMA VE KARAYİP ÜLKELERİ PAZAR PAYLARINI KAYBETTİ

Panama ve Karayip ülkeleri bu dönemde en fazla pazar payını kaybeden ülkeler olurken, en büyük kazançlar, her ikisi de şu anda yaklaşık yüzde 21'i yöneten Birleşik Krallık ve ABD tarafından kaydedildi.

patronlardunyasi.com