İş dünyasının sıkça şikayet ettiği istihdam üzerindeki vergilerle ilgili çalışma yürüten hükümet, zorunlu istihdamın yeniden düzenlenmesi, SSK primlerinin bir miktar düşürülmesi, işsizlik sigorta fonundan yararlanmanın kolaylaştırılması ve vergilerin indirilmesiyle ilgili bir paket hazırlıyor.
İstihdamın işverene maliyetinin mutlaka azaltılacağını yineleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Ayrıntıları netleştirmeye çalışıyoruz. SSK primlerinin hangi oranda düşürüleceği noktasında henüz verilmiş bir karar yok. Daha 10 puan, 5 puan gibi rakamsal bir ifade söz konusu değil." dedi.
İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK ile İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş'in ortaklaşa düzenlediği 'Yerel Düzeyde İşgücü Piyasasını İzleme ve Yönlendirme Mekanizmalarının Etkinleştirilmesi Projesi'nin tanıtım toplantısına katılan Bakan Başesgioğlu'nun gündeminde işsizlik ve istihdam üzerindeki yükler vardı.
Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Çalışma Bakanı, "Maliyetler bir şekilde azaltılacak. Bu, bizim önümüze koyduğumuz hedef. 'SSK primleri, vergilerde neler yapılabilir' buna bakıyoruz. Buradaki hedefimiz bizim, genç işsizlerdir. Türkiye'de genç işsizler hedefiyle biz bu indirimleri veya devletin yapabileceği fedakârlıkları çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.
İş Kanunu'nda işverenlere spor tesisi yapma, kantin açma gibi bazı yükümlülükler getirildiğini hatırlatarak, bu yükleri kaldırmak ya da hafifletmek istediklerini kaydetti. İşsizlik sigortasına da değinerek, fondan yararlanma imkanlarını biraz esnetmek ve artırmak istediklerini, hatta bütün işsizlerin faydalanması için düzenleme yapacaklarını belirtti. Çalışmanın 4-5 bakanlığın işbirliği ile yürütüldüğünü de kaydederek, belirli bir olgunluğa eriştiğinde sosyal taraflarla paylaşacaklarını ifade etti. Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili bir soru üzerine ise konu hakkındaki çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki günlerde kamuoyuna bir açıklama yapacaklarını kaydetti.
"Yeni bir erteleme olabilir mi?" sorusuna, "Şu anda hiçbir şey diyemem." cevabını verdi. Başesgioğlu, toplantıdaki konuşmada ise işsizlik ve istihdamın, hükümetin öncelikli gündemi olduğunu aktardı. İşsizliği yenmek için sadece ekonomik büyümenin yeterli olmadığını vurgularken, işgücü piyasasına müdahil olmanın ve aktif istihdam politikaları uygulamanın da şart olduğunu kaydetti. Bu noktadan hareketle, ülkedeki işletmelerin rekabetlerini engelleyen hususları ve işgücü piyasasında hangi katılıklar olduğunu belirlemeye dönük kapsamlı bir çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi.
'Primler yüksek, düzenlenmeli'
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da istihdam üzerindeki yüklerin düşürülmesi için sosyal güvenlik primlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve beraberindeki heyeti kabul eden Unakıtan, gazetecilerin sorusu üzerine istihdam paketini, ilgili bakanlığın çalışmalarını tamamladıktan sonra bakanlar düzeyinde ele alacaklarını belirtti.
Maliye Bakanı, "Bu konuda süre vermem söz konusu değil; ama en kısa sürede son noktayı koymak istiyoruz." dedi. İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasının Türkiye'nin rekabet gücünü artıracağını kaydederken, bunun cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacağını ve ayrıca istihdamın esnek hale getirilmesinin de yüklerin azaltılması kadar önemli olduğunu vurguladı. Kasım 2002'de iktidara gelen AK Parti, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına yönelik çalışma başlatmıştı. Ancak vergide indirim yapılması için Uluslararası Para Fonu'nun ikna edilmesi gerekiyor.
İsa Yazar/Zaman