Zaman’ın olayı dün manşetten duyurmasının ardından, iş çevreleri ve sivil toplum kuruluşları uygulamanın yanlışlığını dile getirirken, işinden olanlar ise konuyu yargıya götürmeye hazırlanıyor. 19 yılın ardından Erdemir’de işine son verilen Ahmet Taşkın, işten atılan arkadaşlarıyla bir araya gelip dava açma konusunu görüşeceklerini söyledi. BÇG’nin fişleme raporunda ismi geçen eski Erdemir Genel Müdürü Kerim Dervişoğlu da tepkisini, “Neyin ne olduğu bilinmeden sağlıksız yapılmış bir değerlendirme.” sözleriyle dile getirdi. AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ise, hiçbir demokratik ülkede işyerinde çalışanların fişlenmesinin söz konusu olamayacağına dikkat çekiyor.
Erdemir'i özelleştirme sonucu devralan Oyak'ın, 35 üst düzey yöneticinin işine son verirken, BÇG tarafından hazırlanan fişleme raporlarına göre hareket ettiği ortaya çıkmıştı. Zaman'da dün ‘Oyak Erdemir'de BÇG'nin fişlediği personeli işten attı' başlığıyla verdiği haberde, 28 Şubat sürecinde pek çok kişi hakkında hazırladığı fişlerle gündeme gelen BÇG'nin Ereğli'de 2003'te aynı uygulamayı yaptığı belirtiliyor. Fişleme raporu büyük tepki çekerken, Oyak tarafından Erdemir'den atılan 35 üst düzey yönetici, dava açmayı düşünüyor. İşten atılanlar, konuyu istişare etmek için toplantı düzenleyecek.
İşten atılan Erdemir eski İnsan Kaynakları ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı Feridun Alkan, yapılanların tamamen önyargılı ve kasıtlı olduğuna dikkat çekti. Görevden alınan 19 yöneticinin emekliliğinin gelmediğine dikkat çeken Alkan, “Yılların birikimi ve tecrübesi vardı. Performanslarına bakılmadan görevlerine son verildi. Bu, sadece Erdemir'in değil Türkiye'nin kaybı. Bu bizim görevden aldığımız kişilerin bir nevi intikamları.” dedi. Geçmişte kurumu batıranların ve eski danışmanların yeniden göreve getirilmesinin Erdemir'e büyük darbe vurduğunu ifade eden Alkan, Oyak'ın kılık kıyafet uygulamalarıyla ‘askeri sistem' getirdiğini savundu. Alkan, görevden alınan Erdemir yöneticilerine devir teslim töreni yapılmamasını da kurum kimliğinin öldürülmesi olarak değerlendirdi.
Erdemir'de 19 yıl çalıştıktan sonra emekli olmadan işine son verilen Sıcak Haddehaneler Başmüdürü Ahmet Taşkın ise başarılı teknokrat ekibin tasfiyesinin tüm çalışanları tedirgin ettiğini vurguladı. Taşkın, “35 kişinin yaş, çalışma süresi, başarı gibi herhangi bir objektif kritere uymaksızın işine son verilmesiyle geride kalan tüm personel, ‘sıra bize ne zaman gelecek?' tedirginliği ve huzursuzluğu yaşıyor. Ayrıca, çalışkan ve iyi sonuçlar almış yöneticilerin ayrılması çalışanlar arasında motivasyonun düşmesine sebep olmakta, yönetime güveni zedelemekte ve şirketin sahiplenilmesi açısından negatif sonuçlar doğurmakta.” şeklinde konuştu. Fişleme olayını daha önce de duyduklarını vurgulayan eski Kalite Teknoloji Başmüdürü Cengiz Şahintürk, “Bunların yaptıklarını başka bir özel sektör yapmaz. Gözleri o kadar kararmış ki, şirketin kaybını bile göze alıyorlar.” diye konuştu.
Ticari bir kurumda çalışanların fişlenmesine tepki gösteren AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Erdemir'i kâr ettiren yöneticilerin öç alınırcasına işten atıldığına dikkat çekti. Erdoğan şöyle konuştu: “Türkiye'de valilerin, kaymakamların fişlendiğini biliyoruz. Hatta, 28 Şubat sürecinde benim de ismim zikredilmişti. Erdemir'de çalışanlar başarılı insanlar. Teknik değil, siyasi bir hesap. Fişleyen insanların, fişlenen insanlardan daha vatansever olduğunu söylemek mümkün değil. Fişlenen insanların ne yaptığını biliyoruz, ancak fişleyen insanların ne yaptığını bilmiyoruz. Gözümüz kulağımız Erdemir'in üzerinde. “
‘Fişleme antidemokratik’
Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Oyak’ın 28 Şubat’ta kalan darbeci, illegal bir