Patronlar


Kasım ayında başlayacak olan numara taşınabilirliği gibi kritik bir sürecin öncesinde CEO'suz kalan Vodafone, Atilla Vitai'den boşalan koltuğu doldurmak için arayışlarını hızlandırdı. Yeni CEO bulmak için Amerika merkezli beyin avcısı Korn/Ferry ile anlaşan şirket, ortakları arasında Şerif Kaynar'ın da bulunduğu K Partners'la da çalışıyor.

Kulislerde konuşulan adaylar ise sektörün deneyimli isimlerinden Şevki Kuyulu, Cüneyt Türktan, Tansu Yeğen, Emre Sayın, Mehmet Nalbantoğlu ve Çağatay Özdoğru. Şirketin adaylarda dikkat ettiği en büyük özelliklerden biri, Türkiye'de ürün, hizmet satan büyük uluslararası bir şirkette doğrudan deneyim sahibi olması. Vodafone'un en geç yıl sonuna kadar CEO'luk görüşmelerini sonlandırması bekleniyor. Vodafone Türkiye şu anda Vodafone Grubu Doğu Avrupa Bölgesi CEO'su Ian Gray tarafından yönetiliyor.
 
Beyin avcıları devrede

Vodafone, mayıs ayında ani şekilde istifa eden eski CEO'su ve Genel Müdürü Attila Vitai'nin ardından CEO koltuğuna oturacak adayı belirlemek için kolları sıvamıştı. Şirket, yeni yöneticisinin bulunması için Amerika merkezli beyin avcısı Korn/Ferry ile anlaştı. Şirket ayrıca, Turkcell"in CEO'su Süreyya Ciliv'in bulunması görevini de yürüten, ortakları arasında Şerif Kaynar'ın da bulunduğu K Partners'la da çalışıyor.
 
Türk yönetici aranıyor

Vodafone'un hem regülasyon hem de siyasetle ilişkilerini kuvvetlendirmek için Türk yönetici arayışında olduğu biliniyor. Telekomünikasyon ve bilişim teknolojileri konusunda deneyimli yönetici konusunda görüşmeleri devam eden şirketin CEO listesinde telekom ve bilişim duayeni isimler yer alıyor. Adaylar arasında en dikkat çeken isim European Telecommunication Holding'e CEO olduktan sonra şirketin cirosunu 10 milyon dolardan 108 milyon dolara çıkaran Şevki Kuyulu olarak görülüyor. Kuyulu ise böyle bir görüşmesinin olmadığını belirtiyor. Vodafone'da görüşmeler son sürat devam ederken yıl sonuna kadar göreve atama yapılması bekleniyor.
 
SEKTÖRÜN BİLİNEN İSİMLERİ LİSTEDE
 
ŞEVKİ KUYULU
Listedeki yeri en baş sıralarda. Kuyulu, böyle bir görüşme yapmadığını söylüyor. Ancak Kuyulu'nun 25 Aralık 2006 tarihinde Milliyet İnsan Kaynakları'na verdiği bir röportajda, "Belli bir yaştan sonra başka bir ülke, kültür değil, geri dönmek istiyorsunuz. Türkiye'de arkadaşlarımla yaptığım spor ya da yemeğe gitmek şu an benim için daha değerli. Çünkü bunun kıymetini anladım" diyor ve geri dönüş isteğini şu cümlesiyle kesinleştiriyordu: "Özellikle sabit hat alanında çok önemli bir bilgi dağarcığına sahip oluyorum burada. Muhtemelen aynı şirket içinde başka bir rolle Türkiye'ye dönüş planlanacak. Aynı sorumluluğu taşıyarak Türkiye'de oturmak da olabilir."
 
CÜNEYT TÜRKTAN 25 yılı aşkın deneyim sahibi olan Cüneyt Türktan, profesyonel hayata denetçi olarak başladı ve sırasıyla Price Waterhouse ve KPMG'de çalıştı. 1994-2001 yılları arasında Turkcell'in Genel Müdürü olarak görev yaptı. Türktan'ın Genel Müdürlüğü sırasında, Turkcell'in abone sayısı 40 binden 12 milyon 200 bine ulaştı ve şirket, hisseleri New York Borsası'nda işlem gören ilk Türk kuruluşu oldu. Türktan şu anda GSM sektörü operatörlerinden Avea'nın CEO'su.
 
TANSU YEĞEN
İş yaşamına 1991'de Digital Equipment'ta IT uzmanı olarak başlayan Tansu Yeğen, bu şirkette sırasıyla PC Satış Uzmanı ve PC Kanal Yöneticisi olarak çalıştı. Kariyerine 1994 yılında Hewlett Packard Türkiye'de PC, sunucu, dizüstü bilgisayarlar, yedekleme ürünleri, ağ ürünlerinden sorumlu Ürün Pazarlama Müdürü olarak devam eden Yeğen, daha sonra aynı şirkette pazarlama müdürü olarak görev yaptı. 1998 yılında Microsoft Türkiye bünyesine Pazarlama Müdürü olarak katılan Tansu Yeğen, bu şirketteki görevine 1999 yılı itibariyle Genel Müdür Yardımcısı olarak devam etti. Tansu Yeğen 2006 yılında Turkcell'in Ukrayna'daki iştiraki Astelit'in Genel Müdürlüğü'ne atandı
 
EMRE SAYIN
Turkcell Küçük ve Orta Ölçekli Firma Yönetimi (KOBİ) Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Emre Sayın, daha önce Evyap Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Sayın, Evyap'tan önce Microsoft Pazarlama Müdürlüğü yapmıştı.
 
MEHMET NALBANTOĞLU
Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, iş yaşamına 1981 yılında Türkiye'de başladı. 1983-1987 yılları arasında Avustralya'da Ultra Scales Pty.Ltd. ve Honeywell şirketlerinde çalıştı, 1988-1996 yıllarında ise, Hewlett Packard -Türkiye'de Destek ve Satış Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1996-2002 yılları arasında Compaq Computer -Türkiye'de Ülke Müdürü olarak çalıştıktan sonra HP'nin Compaq'ı satın almasını takiben Türkiye bilişim sektöründen ayrılarak Ekim 2002'den itibaren Ekol Lojistik'te CEO olarak görev yaptı.
 
ÇAĞATAY ÖZDOĞRU İş hayatına 1991 yılında ABD'de başlayan Çağatay Özdoğru, 1992-1993-1994 yıllarında Koç-Unisys firmasında, 1995 ve 1996 yıllarında IBM Türk'de çeşitli görevlerde, ardından 1997-2001 yılları arasında Global One'da sırasıyla Türkiye Satış Direktörü, Türkiye Genel Müdürü ve Orta Doğu-Afrika Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2002 yıl başı itibariyle Sabancı Holding'e geçen Çağatay Özdoğru, Bilgi ve Telekomünikasyon Sektörü ve şirketlerinden sorumlu Daire Başkanlığı yaptı.
 
 
CEO'luk için aranan özellikler

* Türkiye'de ürün, hizmet satan büyük uluslararası bir şirkette doğrudan deneyim sahibi olması.
* 500'ün üzerinde insanın çalıştığı büyük organizasyonları yönetmiş olması.
* Yeni ürün ve hizmetlere kritik iş performanslarına hakim bulunması.
* Vodafone Türkiye için strateji ve vizyon yaratacak niteliklerinin olması.
* Organizasyonun felsefesine yön ve liderlik vermesi.
* Tercihen telekom ya da büyük tüketici odaklı şirketlerde önemli oranda deneyimi bulunması.
Kaynak: Korn/Ferry'nin internet sitesi,

Sevda Yüzbaşıoğlu/Referans