Ekonomi


Yapımına 2003’te başlanan ve 2009’da inşaatı mühürlenen projenin imar planları mahkeme tarafından iptal edilmişti.

İmar planları siluete takıldığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nden defalarca dönen, mahkeme kararları ile planları iptal edilen ve mühürlenerek yarım kalan gökdelen projesi için şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Avukattan Hattat'a 230 Bin Liralık 'İmar Barışı' davası

Bakanlık tarafından projeye ilişkin küçük ve büyük ölçekli yeni imar planları hazırlandı. Yeni imar planlarını Cumhurbaşkanlığı 1 No’lu Kararnamesi kapsamında 19 Kasım 2019 tarihinde resen onaylayarak 27 Kasım günü bakanlıkta askıya çıkardı.

Plan raporunda Büyükdere Caddesi üzerindeki parsele ilişkin 2011’de onaylanan büyük ve küçük ölçekli imar planlarının İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nce iptal edildiği kaydedildi. İptal işlemine ilişkin temyiz talebinin de Danıştay 6. Dairesi’nin 10 Eylül 2018 tarihli kararıyla reddedildiği ve arazinin böylece plansız kaldığı anlatıldı.

Raporda, imar planlarına ilişkin olarak önceki dönemde İBB’den alınan ruhsatlara bir dava açılmadığı belirtilerek proje, için düzenlenmiş 29 Eylül 2017 tarihli ruhsatın geçerli olduğu kaydedildi.

Arazide İBB tarafından onaylanan projelere göre imalat işlemleri yapıldığı ifade edilerek “Söz konusu alana ilişkin hazırlanan proje; Maslak bölgesinin ve aynı zamanda İstanbul ilinin değerine ve markasına büyük katkı sağlayacak nitelikte önemli bir yatırımdır” denilmesi dikkat çekti. Yeni planlarda çevre imar ve yapılaşma koşulları dikkate alınıp arazi “ticaret alanı” olarak işlenerek kat yüksekliği de plan üzerinde 45 kat olarak belirtildi.  Hani dikey mimariye karşıydınız! Yarım kalan gökdelen için bakanlık devreye girdi

18 ARSAYI BAĞIŞLADI, ONAYI KAPTI

Hattat Grubu’ndan Hema Endüstri’nin 2003’te, Maslak’ta anacaddede 11 dönümlük arazide yapımına başladığı “Diamond of İstanbul” projesi imara aykırılıkları gerekçesiyle İBB tarafından mühürlendi. İlk etapta ticaret ve iş merkezi olarak planlanan projenin yapımı 2009’da yarım kaldı. Mehmet Hattat ile İBB arasında 2 Kasım 2015 tarihinde “avan projenin (ön proje) onaylanması ve Hattat tarafından şartsız bağışların yapılması”nın konu edildiği protokol imzalandı.

Protokole göre Hattat Holding, İBB’ye 18 arsa bağışlamış, buna karşılık daha önce mühürlenen milyar dolarlık projesi için onay almıştı. Hattat’ın bağışladığı 3 arsanın konumu ise dikkat çekiyordu. Bu 3 arsa İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın Kumburgaz’daki villasının hemen arkasında yer alıyordu. Hattat, 16 Ekim 2016 tarihinde İBB’ye yazdığı 2 sayfalık mektupta arsaların kendilerine zorla aldırıldığını belirterek imar haklarının verilmesini istemişti ve Topbaş dahil olmak üzere İBB yetkililerini tazminat davalarıyla tehdit etmişti.

İBB mektuptan aylar sonra Hattat’ın yarım kalan projesine 29 Haziran 2017 tarihinde yapı ruhsatını verdi.

Ruhsatta yer alan bilgilere göre 26 metre yol altına inecek, yol üstüne de 203 metre çıkacaktı.

Toplamda 229 metre yüksekliğe sahip olacak bina 10’u yeraltında olmak üzere toplam 50 kat olacaktı. Bina da ticaret ve konut fonksiyonunda görünüyordu. 

Hazal Ocak/Cumhuriyet