Kentin merkezi yerlerine özel araçlarıyla gidenler, hem otoparklara hem de toplu taşıma araçlarına daha fazla ücret ödeyeceği gibi belediyenin indirimlerinden de faydalanamayacak.
Kenti 3 ayrı bölgeye ayıran planın temel amacı, keyfi araç kullanımının önüne geçmek. Bunun yerine raylı sistemlerin kullanılması teşvik ediliyor.
Keyfi araç kullanmak isteyenlerse bunun bedelini ödemek zorunda kalacak. Tüm bunların hayata geçebilmesi için 5 yıl içinde raylı sistem uzunluğunun da en az 240 kilometreye ulaşması gerekiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rafet Bozdoğan, şehrin merkez, iç bölge ve dış bölge olmak üzere 3 bölgeye ayrılacağını belirterek “3. bölgeden bir insan otomobilini metroya yakın noktalara bırakırsa ucuz otopark ücreti ödeyecek, ucuz toplu taşıma kullanacak. Eğer ikinci bölgeye girerse birbuçuk katı otopark bedeli ödeyecek. Birinci bölgeye girerse bu defa 5 katı otopark ücreti ödeyecek, indirimlerden de faydalanamayacak” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, planın hayata geçmesiyle birlikte, kentteki gündelik alışkanlıkların da değişeceği görüşünde.
NTV