Şirketler 30 bin YTL'yi aşan alım satımlara ilişkin bilgileri Maliye'ye bildirmek zorunda. Bu bilgiler veri ambarı kayıtlarına geçirilerek denetimler için kullanılacak.
Şirketlerden 30 bin YTL ve üzeri alım-satımlarına ilişkin bilgileri isteyen Maliye, kapatılmış şirketleri de inceleme kapsama aldı. Maliye, 2004 yılında bilanço esasına göre defter tutan, ancak daha sonra iş terki veren mükelleflerin de, hem alım hem de satımlarına ilişkin bildirim formlarını en son bağlı oldukları vergi dairelerine göndermelerini zorunlu tuttu.
Sadece alımları bildirin
Maliye Bakanlığı, veri ambarında çapraz kontrol için şirketlerin alım ve satımlarını kendilerine bildirmesini istemişti. 600 bin kurumlar vergisi ile birlikte yaklaşık 2 milyon mükellefin bu bildirimleri 30 Eylül tarihine kadar vermesi gerekiyordu. Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı, gelen sorular üzerine 30 Eylül tarihinde bir sirküler yayımladı. Bu çerçevede bankalar, özel finans kurumları, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, menkul kıymet yatırım fon ve ortaklıkları ile sigorta şirketlerinin durumuna açıklık getirildi. Sirkülerde bu şirketlerin yapmış oldukları işlemleri belirli periyotlarla zaten Maliye'ye bildirdikleri hatırlatıldı. Bu nedenle 30 bin YTL'yi aşan satımları gösteren bildirim formunu vermelerine gerek olmadığı kaydedildi.
Buna karşılık mal ve hizmet alımlarını gösteren bildirim formunun verilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Bankalara 2 ay ek süre
Ancak, bankalar ve özel finans kurumları, Maliye'ye alım formunun KDV'den ayrıştırılarak istenmesinin zaman aldığını iletti ve ek süre istedi. Kurumların KDV mükellefi olmamaları, alış belgelerinde yer alan KDV'yi gider veya maliyet olarak dikkate alabildikleri ortaya konuldu. Özel durumları nedeniyle bankalar, özel finans kurumları, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, menkul kıymet yatırım fon ve ortaklıkları ile sigorta şirketlerinin alıma yönelik formlarını verme süreleri de böylece 30 Kasım 2005 tarihine ertelendi.
Kontrollerde kullanılacak
Şimdiye kadar sadece KDV mükellefleri için getirilen ve alım işlemlerini kapsayan yükümlülük 21 Temmuz tarihinde yayımlanan bir genel tebliğle genişletildi. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler de kapsama alındı. "Form B" olarak nitelenen bildirimlere şirketlerin 30 bin YTL'yi aşan ve 2004 yılında yapmış olduğu mal ve hizmet alımları ile satışını gösteren bilgilerin girilmesi istendi. Şirketler her kişiye veya her kişiden yapılan ve 30 bin YTL'yi aşan alım satımlara ilişkin bilgiyi Maliye'ye bildirmek zorunda. Şirketlerden gönderilen bilgiler veri ambarı kayıtlarına geçirilecek ve denetimler için kullanılacak. Şirketlerin birbirlerinden yaptığı alım-satım karşılaştırılacak ve doğru beyanda bulunulup bulunulmadığı ortaya konulacak.
Neşe Karanfil/Referans