Kültür-Sanat


Uzun yıllar eski eşi Feryal Gülman ile magazin ve cemiyet hayatı haberlerinde gündeme gelen Kemal Gülman, dış ticaret, gayrimenkul, yenilenebilir enerji ve girişim sermayesi alanında faaliyet gösteren Gülman Group’un Onursal Başkanı. Bugün işlerin başında oğlu Polat Gülman var. 

20 YAŞINDAYKEN İŞ HAYATINA ATILDI

1952 yılında, henüz 20 yaşındayken ofis elemanı olarak çalıştığı dış ticaret şirketinden ayrılarak, kendi şirketini kuran Kemal Gülman, şirketinin 70i’nci, kendisinin 90’ıncı yaşı anısına bir kitap yazdı.

İş’ten Hikayeler Tecrübelerim, Tavsiyelerim adlı kitapta, Kemal Gülman’ın Balat’ta sıfırdan başlayan yaşamı, 1930’ların İstanbul’unun sosyal ve ticari hayatından izlerle anlatılıyor. Kitapta Sakıp Sabancı’dan Üzeyir Garih’e, İshak Alaton’dan Elon Musk’a kadar birçok tanıdık isim, kimi zaman fotoğraflar, kimi zaman da anılarla karşımıza çıkıyor.

“İŞ HAYATINA MANDAL SATARAK BAŞLADI”

Henüz 6 yaşında küçücük bir çocukken, oyun oynarken patlayan bir dinamitle parmaklarını kaybeden Gülman, okul hayatında da şanssızlıklar yaşayarak hayata erken atılmış. ‘’Yaşamın değerini daha 6 yaşında anlamak zorunda kaldım. Oyun oynarken kaybettiğim parmaklarımın yokluğundan utanmamayı genç yaşımda öğrendim.  O feci kazayı kayıp değil, hayata asılmak için bir sebep olarak gördüm’’ diyen Gülman, iş hayatına mandal satarak başlamış ve bütün hedefi ticareti öğrenmek olmuş. Eminönü’nde, yurtdışından matbaa makineleri ve malzemeleri getiren bir şirkette ofis elemanı olarak çalışmaya başlaması dış ticaretle tanışmasına vesile olmuş. Sonrasında bir cesaret kendi kanatlarıyla uçmaya karar vermiş. Bir hanın portmanto için kullanılan bir köşesini kiralayarak, 1950’lerde henüz oluşan gümrük mevzuatını kendi başına sora sora öğrenerek, bildiği yabancı diller sayesinde ithalat yapmaya başlamış.

BODRUM YOLUNU İTALYAN KONT’TAN ÖĞRENDİ

Kemal Gülman kitabında, İtalya’da VIP Casa adındaki bir batarya markasının sahibi Kont Dario Sibaldi ile telefonla kurdukları ilk temasın, kısa sürede mümessilliğe kadar gittiğini anlatıyor.
Bir yaz ayında, Türkiye’ye davet edince, ‘’Birlikte güneye inersek gelirim’’ diyen Kont, “Kemal, beni tekneye bindir, ama Bodrum’un koylarını da muhakkak rotaya koy…” demesi üzerine Bodrum planı yapılıyor. 
Teknelerle koylar dolaşılıyor ve sonrasında Kont, “Kemal, sen iyi adamsın. Az çok paran da var. Sen bu Bodrum Yarımadası’ndan ne kadar toprak alabiliyorsan al. Bana ömür boyu duacı olursun. Türkiye gelişiyor. Sizin insanınız da bizim İtalyanlar gibi, rahatlarına çok düşkün insanlar. Denizi seviyorlar. Buralar çok rağbet görecek” diyor. 
Gülman Group tarihindeki Bodrum sayfasını açacak ilk adımın hikâyesi işte böylece başlıyor. Bugün Türkbükü, Torba, Yalıkavak ve Bodrum’daki daha pek çok yerde Gülman imzalı konut ve villa projesinin temeli işte bir İtalyan bir Kont’un fısıldadığı tavsiyeye kulak vermesi ve ‘en iyi emlakçı’ dediği ona yerleri bulan Ekrem Naci’nin mahareti ile atılıyor.

KİTABIN GELİRİ TÜRK EĞİTİM VAKFI’NA AKTARILIYOR

Kemal Gülman, tüm satış gelirleri Türk Eğitim Vakfı’na aktarılan kitabı yazma gerekçesini ise şöyle anlatıyor: 

‘’Her şeyin bir zamanı var. O zaman gelince insan kendi bildiğini, başkaları da bilsin istiyor, yaşam bitmeden kendi mecrasında, hak ettiğini düşündüğü şekilde meramını anlatmak istiyor. Önce çocuklarına, sonra torunlarına sonra beni Google’dan bilenlere… Ben de işte bu kitabı kaleme alırken ‘’Ben Kemal Gülman, beni tanıyın’’ demek istedim. Adımın çevresinde zikredilen paraların tüketimle değil, üretimle; emekle anılmasını arzu ettim. Çocuklarımın, torunlarımın benden sonra ara ara sayfalarını çevirip; sahip olduklarının kolay elde edilmediğini hatırlamalarını istedim. Gülman Group’un 70 yıllık tarihinden haberdar olmalarını sağlamaktı hedefim. Çalışmaktan anlatmaya fırsat bulamadığım, geçmişin rüzgârında savrulmuş ticari tarihimizi ortaya çıkarmak için yazdım bu kitabı.’’

patronlardunyasi.com