Patronlar


Yeni anayasa için düğmeye basıldı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, konuyla ilgili anayasa profesörlerinin görüşlerine başvururken, AK Parti muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Çiçek ve iktidar partisinin bu girişimleri, iş dünyası tarafından da olumlu karşılandı. 12 Eylül Anayasası'nın zamanın ruhuna uygun olmadığından yakınan iş dünyasının önde gelen isimleri, yürürlükte bulunan metnin Türkiye'nin ayağına pranga vurduğunu kaydetti.

YATIRIMCIYI ETKİLİYOR

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Ruzanur Meral, yeni anayasanın yatırımcıyı da ekliyeceğini belirtti. Meral, "İş dünyası, ekonomi ve ticaretin yanında demokrasi ve yargı süreçleri ile de iç içedir. Demokrasi ve yargıda görülen sorunlar yerli yatırımcıyı da yabancı yatırımcıyı da direkt etkiler. Yeni anayasa kesinlikle toplumun her kesimini kucaklamalı, devlet odaklı değil, birey odaklı olmalı" dedi.

Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Bu anayasa demokratik ihtiyaçları tam anlamı ile karşılayamıyor. Yargıya intikal eden yani Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve mahkemelere intikal eden davalar yorumlara bağlı olarak uzun sürelerde netice veriyor. Uzayan yargı kararlarının yanında özelleştirme ve satın alma ile ilgili iptal kararları ülkenin ilerlemesi de adına aleyhte bir durum" diye konuştu.

Ayaklarımıza pranga vuran maddeler kalkmalı

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete: "Anayasalar, kısa, net ve anlaşılır olur. Uzun ve yoruma açık olmaz. İş dünyasının ayaklarına pranga vuracak maddeler mutlaka ve mutlaka kaldırılmalı. Uzayan davalar, özelleştirmeye dair engeller elbette ticaretin önünde bulunan en büyük manilerdir."

'Özelleştirme davaları yakışmıyor'

 Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak: "1982 Anayasası'nı Türkiye için, girişimci için kambur olarak görüyorum. Bu tabloya bağlı olarak uzayan davalar da, kimi mahkemelerce iptal edilen özelleştirmeler ülkemize yakışmıyor. Mutabakat sağlanmalı."

'Zamana uyumlu olmalı'

 Profilo Holding İcra Kurulu Üyesi Cefi Kamhi: "Anayasa zamanımızla uyumlu olmalı. Yeni yapacağımız anayasada bundan 20 sene sonra tadilat yapabiliriz. 50 sene sonra yeni yapacağımız anayasanın pek çok maddesini tenkit edebiliriz."