Demirören grubunun, Hürriyet ve Posta gazetelerinin Ege eklerini kapatarak yayın hayatına son vermesi, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları tarafından büyük tepki ile karşılandı.
İŞ DÜNYASINDAN TEPKİ
İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK), İzmir Sanayici ve İş Adamları Derneği (İZSİAD), Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİFED), Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) yayınladıkları mesajla Demirören grubunun, Hürriyet ve Posta gazetelerinin Ege eklerinin kapatılmasından dolayı duydukları memnuniyetsizliği ifade ettiler.
HÜRRİYET EGE 1 EKİM'DE 40.YILINI KUTLAYACAKTI
Demirören grubunun kapatılan eklerinden Hürriyet Ege, 1 Ekim 1984'te yayın hayatına başladı. Kısa bir süre sonra Ege Bölgesi'nin en önemli gazetesi Yeni Asır ile rekabet etmeye başlayan Hürriyet Ege kısa sürede zirveye yerleşti. Hürriyet Ege, eğer kapatılmasaydı, 1 Ekim'de 40''ncı yaş gününü kutlayacaktı.
Sanayinin, tarımcılığın, teknolojinin, sanatın, cemiyet hayatının ve sporun kalbinin attığı Ege Bölgesi'nde Demirören grubunun Hürriyet ve Posta "ekleri" için aldığı kapatma kararı iş dünyasında doğal bir tepkiye dönüştü.
ARDI ARDINA AÇIKLAMALAR
İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:
İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı Mehmet Ali Kasalı:
Hürriyet ve Posta gibi kurumsallaşmış medyalar halkın değerleridir. İnsanların toplumsal hafızasında ve günlük yaşam rutinlerinde yer etmiş alışkanlıklardır. Doğru ifadesiyle bir gazete esas itibari ile okurlarındır. Gazete sahipliği hele Hürriyet ve Posta gibi bir gazetelerde binlerce okura karşı sorumluluk taşıyan bir pozisyon olduğu gibi, aynı zamanda bir kamu görevi niteliği taşımakta ve demokratik sistemlerde yasama, yürütme ve yargı yanında en önemli unsurlardan biridir.
Biz İzmirliler, Egelilerin bir alışkanlığı vardır, o da ulusal gazetelerin ekleriyle güne başlamaktır. Çünkü bu eklerde kendimizi buluruz, birbirimizden haberdar oluruz. Dileğimiz tasarruf tedbirleri gerekçesiyle (40) yıllık bu alışkanlığın devam etmesi yönündedir.
Sonuç itibariyle, İzmir’in en büyük sivil toplum örgütü olan İ.E.K.K. olarak hep birlikte bu alınmış ya da alınması düşünülen karardan vazgeçilmesidir.
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz:
"Hürriyet, Milliyet ve Posta’nın Ege eklerini kapatma kararını üzüntüyle öğrendim. Yerel medya en az ulusal medya kadar önemli, etkili ve bölge için çok daha değerlidir. Ulusal gazetelerimizin Ege eklerini kapatıyor oluşu, İzmir’in sesinin daha az duyulması ile sonuçlanacaktır.
Bu vesile ile İzmir iş dünyası olarak kentin basınının güçlenmesi için elimizden geleni her zaman yapmaya devam edeceğimizi ve kentimizi dünyaya tanıtırken yerelden attığımız çığlığın tüm dünyaya ulaşmasının ilk basamağı olan yerel basınla dayanışmayı sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz"
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer: "Hürriyet ve Posta gazetelerinin Ege eklerinin de kapatılma kararının tekrar gözden geçirilmesini ve kararının iptal edilmesini önemli ve değerli buluyoruz.” dedi.
KGK Genel Başkanı ve BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mehmet Ali Dim, Hürriyet, Milliyet ve Posta'nın Ege ile birlikte Ankara eklerinin de kapatıldığını ifade ederek, “Hükümetin yeni tasarruf tedbirlerinin gazete kapanmalarını körükleyeceğini belirtmiştik” dedi
İzmir Gazeteciler Cemiyeti: Yetiştirdiği gazeteciler ve ürettiği haberlerle yıllarca sektöre damgasını vuran İzmir basınında son dönemde yaşanan kan kaybı, ne yazık ki endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Onlarca arkadaşımızın istihdam edildiği, Hürriyet, Milliyet ve Posta gazeteleri Ege eklerinin kapatılma kararı, sektörde zaten var olan işsizlik sorununu daha da büyüttüğü gibi, aynı zamanda İzmir’in potansiyelini ve değerlerini görmezden gelmek anlamını taşımaktadır.
BASİFED Başkanı Semiha Güneş: "Sözümüzün Türkiye’ye ulaştırılması noktasında yerel medyanın öneminin farkındayız ve bu alınan kararın tekrar gözden geçirilmesini, bu anlamda iş dünyası olarak yapılacak her tür çalışmada aktif rol alacağımızı belirtiriz"
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu: "Kentimizin önemli markalarından biri haline gelmiş olan Hürriyet Ege, Posta İzmir ve bir süre önce yayınlarına ara veren Milliyet İzmir ekleri, İzmir'in çok sesliliğini, çeşitliliğini ve dinamizmini yansıtarak, sadece şehrimizin değil ülkemizin gelişimine de önemli katkılar sağlamaktadır. Bu eklerin varlığı, sadece haber almak için değil, aynı zamanda toplumsal bilincin artırılması, kent kültürünün yaşatılması ve yerel demokrasinin güçlenmesi için de gereklidir"
patronlardunyasi.com