Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, iş dünyasıyla bir araya gelerek, "bölgesel yatırım indirimi"ni de içeren kapsamlı bir teşvik paketi hazırladı.
Maliye Bakanlığı'nın, kurumlar vergisi'nde gerçekleştirdiği 10 puanlık indirimi büyük bir destek bulunurken, ardından yatırım indiriminin kaldırılacağına yönelik açıklamalar ise tepkiyle karşılandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un iş dünyası ile müzakereler sonucunda hazırladığı yeni teşvik paketinde ise yatırım indirimleri korunurken, bu indirimler bölgelere göre farklılık arzedecek şekilde alternatifli olarak hazırlandı. Yeni teşvik paketi kısa bir süre içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Meclis'in tatil olduğu dönemde 300 odanın bir araya gelerek hazırladıkları yeni teşvik paketinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından uygun bulunması üzerine ilgili bakanlarla detaylı çalışma başlatacaklarını söyledi. Coşkun, kurumlar vergisindeki yüzde 10 oranındaki indirimin tek başına yeterli olmadığının altını çizerek, ìİş dünyasının tüm sorunlarını tespit ettik. Bu sorunların çözülebilirlerini tespit ettik. Önümüzde ki günlerde Başbakan'a sunacağız. Bu kurumlar vergisini destekleyen birçok hususu, eğer sayın Başbakan kabul ederse ilgili bakan arkadaşlarla detay çalışmasını yaparak, yürürlüğe konulmasını istiyoruz" dedi. Bakan Coşkun, yatırım indiriminin bölgelere göre verilmesini öngördüğünü söyledi. Coşkun, paketin içinde ayrıca kıdem tazminatından, 50 kişi istihdam eden işletmeciye mahkûm, sabıkalı ve özürlü çalıştırılma zorunluluğuna yeniden yapılandırılmasına kadar önemli reformların içerdiğinin altını çizdi.
"Pireye kızıp yorganı yakmamak lazım"
İşte yeni teşvik paketine ilişkin Bakan Coşkun'un açıklamaları:
Yatırım indirimini kaldırmak fevkalade yanlıştır. Gerekçesini sorduğumuzda "yatırım indirimini bahane edip karlılığı az göstererek, uzun yıllara yayıyorlar ve kurumlar vergisi ödemiyorlar." Karşılığını alıyoruz. Ancak bunun tedbiri başka. Yani "pireye kızıp yorganı yakmamak lazım" Yatırım indiriminin önemli bir teşvik unsuru olduğuna inanıyorum. Bizim görüşümüz; bölgesel teşvikler getirilirken, yatırım indirimini bir anahtar olarak kullanmak lazım. Bana göre; yüzde 40 yatırım indirim de bütün Türkiye için doğru bir tespit değildir. Bölgelere göre yatırım indirimi verilir. Bunun olması lazım. İş dünyası ve sanayiciler bu meseleyi tartışacaklar.
Girdi maliyeti rekabete uygun olacak
Sanayi Bakanı Ali Coşkun, "49 il bütün teşviklerden istifade ediyor. Bu teşvikli illere yakın mesafede olan illerde ki yatırımcılar rahatsızlıklarını bildirdiler. "100 kilometre ilerde daha az elektrik ödüyor, daha az vergi ödüyor. Vergi muafiyeti var, sigorta muafiyeti var" şeklinde şikayetler var. İşletmelerin ayakta kalabilmeleri için ihracat hedefli bir büyümeyi seçtiğinize göre, girdi maliyetlerinde rekabet edebilecek duruma getirmek lazım. Burada da dikkati çeken temel unsurlar var. Bir tanesi enerji fiyatlarının yüksekliği, öbürü işçilikler üzerinde ki vergilerin yüksekliği, sigorta priminin matrah olarak tavanının ve nispetinin yüksekliği." dedi.
Songül Selvi/Yeni Şafak