Yeni bir araştırmaya göre, son 50 yılda mikroplastik kirliliğindeki artış, insan beynindeki kirliliğin de artmasına neden olabilir.
The Guardian'da yer alan habere göre, 1997 ile 2024 yılları arasında gerçekleştirilen düzinelerce postmortem incelemesinde beyin dokusunda mikro ve nanoplastiklerde artan bir eğilim bulundu. Araştırmacılar ayrıca karaciğer ve böbrek örneklerinde de küçük parçacıklar buldular.
FELÇ VE KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİR
İnsan vücudu mikroplastiklerle yaygın olarak kirleniyor. Bunlara kan, meni, anne sütünde, plasentalarda ve kemik iliğinde de rastlandı. İnsan sağlığı üzerindeki etkisi büyük ölçüde bilinmiyor ancak felç ve kalp krizi ile ilişkilendirilmiştir.
DEMANS HASTALARINDA MİKROPİLASTİKLER 6 KAT DAHA FAZLA
Bilim insanları ayrıca mikroplastiklerin konsantrasyonunun demans hastası olan kişilerin beyin örneklerinde yaklaşık altı kat daha fazla olduğunu buldu. Ancak araştırmacılar, demansın beyinde neden olduğu hasarın konsantrasyonları artırmasının beklendiğini, yani nedensel bir bağlantının varsayılmaması gerektiğini söyledi.
ABD'deki New Mexico Üniversitesi'nden Prof. Matthew Campen liderliğindeki araştırmacılar, "Mikro ve nanoplastiklerin çevresel varlığının katlanarak artması göz önüne alındığında, bu veriler bunların nörolojik bozukluklarda veya insan sağlığı üzerindeki diğer etkilerde bir rolünün olup olmadığını anlamak için çok daha büyük bir çabayı zorunlu kılıyor" dedi.
Mikroplastikler plastik atıklardan parçalanır ve Everest Dağı'nın zirvesinden en derin okyanuslara kadar tüm gezegeni kirletmeye devam ediyor. İnsanlar bu minik parçacıkları yiyecek, su ve soluma yoluyla tüketmeye devam ediyorlar.
patronlardunyasi.com