Merkez Bankası'nın reel sektörde faaliyet gösteren firmaların (2002-2004) dönemine ait mali tablolarından yararlanılarak hazırlanan 'Sektör Bilançoları' çalışması yayınlandı.
'Sektör Bilançoları' çalışmasına bu yıl, 6 bin 645'i özel, 22'si kamu olmak üzere, toplam 6 bin 667 firmanın katılımı gerçekleşti. Bu firmaların 3 bin 398'i imalat sanayiinde, 3 bin 269'u ise imalat sanayii dışında kalan sektörlerde faaliyet gösteriyor. Çalışmadaki analiz sonuçlarına göre, 6 bin6 67 firmadan 4 bin 753'ü dönemi karla kapatırken, bin 908 firma zarar etti.
Kamu daha karlı
Vergi öncesi kar marjı kamu kuruluşlarında yüzde 17.5 iken, özel firmalarda yüzde 5 olarak gerçekleşti. Kar marjlarındaki bu farklılık,büyük ölçüde satışların maliyeti kaleminin net satışlar içindeki payının kamu kuruluşlarında daha düşük olmasından kaynaklandı. Söz konusu oran kamu kuruluşlarında yüzde 79.2 iken özel firmalarda yüzde 85.9 oldu.
Özel firmalar, özkaynaklarının yüzde 10.1'i kadar vergi öncesinde kar elde ederken, kamu kuruluşlarında söz konusu oran yüzde 18.2 olarak gerçekleşti. Finansman giderlerinin net satışlar içindeki payı özel firmalarda yüzde 2.6 iken, kamu kuruluşlarında yüzde 1.4 oldu.
İmalat sanayiinde faaliyet gösteren firmaların vergi öncesi özkaynak karlılığı yüzde 11.7, vergi öncesi kar marjı ise yüzde 5.1 olurken, bu firmalar ölçekler bazında incelendiğinde küçük ölçekli firmaların zarar ettiği, orta ölçekli firmaların vergi öncesi kar marjının yüzde 3.1, büyük ölçekli firmalarda ise söz konusu oranın yüzde 6.1 olarak gerçekleştiği görüldü.
İnşaat ilk sırada
Veriler ana sektörler ve imalat sanayii alt sektörleri itibarıyla incelendiğinde, bütün sektörlerin 2004 yılında kar (vergi öncesi) elde ettiği belirlendi. Buna göre, yüzde 29 vergi öncesi kar marjı ile inşaat sektörü birinci sırada yer alırken, bunu yüzde 14 ile enerji sektörü ve diğer metal dışı madenler sanayii, yüzde 13 ile diğer toplumsal ve kişisel hizmetler sektörü izledi.
Özkaynak karlılığına bakıldığında ise yüzde 27 ile diğer toplumsal ve kişisel hizmetler sektörü birinci sırada yer alırken, bunu yüzde 25 ile ulaşım araçları sanayii, yüzde 20 ile elektrikli ve optik aletler sanayii takip etti
Banka kredilerinin payı en yüksek enerjide
Sektörlerdeki finansman kaynakları incelendiğinde ise, toplam kaynaklar içinde banka kredilerinin payının en yüksek yüzde 29 ile enerji sektöründe olduğu, bunu yüzde 28 ile taşımacılık, depolama ve haberleşme ve yüzde 27 ile de ağaç ve ağaç ürünleri sanayiinin izlediği görülüyor.
Özkaynak/yabancı kaynak oranı ise yüzde 511 ile en yüksek holdinglerin yönetim faaliyetleri sektöründe gerçekleşti. Bunu yüzde 232 ile diğer metal dışı madenler sanayii ve yüzde 231 ile otel ve restoranlar sektörü izledi.
Finansman giderlerinin net satışlar içindeki payının en yüksek olduğu sektörlerden diğer toplumsal ve kişisel hizmetler sektöründe söz konusu oran yüzde 8, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 6 seviyesinde gerçekleşirken, imalat sanayiinde yüzde 2.6 oldu.