Ekonomide yaşanan dalgalanma ve petrol fiyatlarının etkisiyle beklentilerin üzerinde çıkan enflasyon oranları, revizyon tartışmalarını gündeme getirdi. Hükümet, yaşananlara rağmen yıl sonu hedeflerini değiştirmedi. Hükümetin bu tutumuna Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) destek geldi.
IMF, dalgalanmaların bazı önlemlerle durdurulabileceğini belirtti. Enflasyonu tetikleyen petrol fiyatlarındaki artışın rakamlara zaten yansıdığını savunan IMF, mevcut seviyedeki petrol fiyatlarının enflasyona ek artış getirmeyeceği görüşünde.
‘HER SAPMADA HEDEF DEĞİŞMEMELİ’
Kısa dönemli sonuçların çalışma hedefi olamayacağını savunan IMF, kredibilitenin korunması için her sapmada hedef değiştirilmemesi gerektiğini de vurguladı.
’2006 OLUMSUZ OLURSA YENİ RAKAMLAR İLAN EDİLEBİLİR’
2007 ve 2008 için yüzde 4 olan orta vadeli enflasyon hedefinin değiştirilmemesinin haklı bir tutum olduğunu belirten IMF, 2006 gerçekleşmelerinin çok olumsuz olması halinde yıl sonunda yeni rakamlar ilan edilebileceğini vurguladı.
’2007 HEDEFİ TUTTURABİLİR’
2007 hedefini tutturulabilir bulan IMF, Ağustos’tan itibaren enflasyonu yükselten unsurların değişmesi halinde yıl sonu hedefine ulaşılabileceğini vurguluyor.
‘SIKI MALİYE POLİTİKASI DİKKATLE SÜRDÜRÜLMELİ’
IMF, son aylardaki dalgalanma nedeniyle sıkı maliye politikasının daha dikkatle sürdürülmesi gerektiğine işaret ederken, bunun büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Ancak IMF, büyümenin buna rağmen hedeflenen yüzde 5’i yakalayabileceğini öngörüyor.
Ntv