Sağlık Bakanlığı tarafından ilaçlarda uygulanmaya başlayan Referans Fiyat Sistemiyle kamuda yıllık 1 milyar YTL tasarruf sağlandı. 2002'den itibaren 5 yıllık süreçte ilaç tüketimi yüzde 100 artarken, kamunun ilaç harcaması ise yüzde 16'da kaldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 2008 İlerleme Raporunda, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında yapılan sağlık hizmetleri ile hedeflere yer verildi.
Hükümet tarafından 2004'te yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararnameyle, ilaç fiyatlandırmasına şeffaflık getirildiğini, kargaşa ve olumsuzlukların ortadan kaldırıldığı vurgulandı.
1984 tarihli ilaç fiyat kararnamesinde firmanın maliyet beyanına dayanan, özellikle ithal ilaçlarda maliyetin soruşturulmasına pratik olarak imkan vermeyen, masraf ve kar oranları eklenerek belirlenen piyasa fiyatları oluştuğu belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
"2004 yılında uygulanmaya başlanan Referans Fiyat Sistemiyle ilaç fiyatları, en ucuz olan ve takip edilen AB üyesi 5 ülkeyi referans alıyoruz. Herhangi bir ilacın ülkemizdeki azami fiyatını bu 5 ülkedeki en ucuz rakamı esas alarak belirliyoruz. Fiyatları Uluslararası İlaç İstatistik verileriyle takip ederek, gerek duyduğumuzda ilgili ülkeden onaylı belge istiyoruz ve büyükelçiliklerimizden sorarak belirliyoruz. Bu uygulama ile bine yakın üründe yüzde 1 ile yüzde 80 arasında değişen fiyat düşüşleri gerçekleştirdik. Referans Fiyat Sistemi ile sağlanan yıllık kamu tasarrufu 1 milyar YTL'dir."
Sağlıkta Dönüşüm Programı raporunda, 2002 fiyatları ile kamu ilaç harcamaları ve tüketilen ilaç miktarlarına yer verildi.
Buna göre, kamu ilaç harcamalarında 2002'de 699 milyon kutu ilaç karşılığında 5 milyon 232 bin YTL harcanırken, 2007'de 1 milyar 399 milyon kutu ilaç için 6 milyon 56 bin YTL ödendi.
Raporda, uygulanan ilaç politikaları sayesinde 5 yılda tüketilen ilaç miktarı yüzde 100 artarken, kamu ilaç harcamasının sadece yüzde 16 arttığı bildirildi. İlaç politikalarında sağlanan tasarrufun, halkın ilaca kolay ulaşması için sarf edildi.