Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birlikleri'nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı taslağı, sektörde büyük tartışma yarattı.
Taslakta ihracatçının yükünün azaltılmadığını savunan ihracatçılar, en çok 'İhracatın FOB değerlerinin yüzde 10'unu geçmemek üzere yapılacak olan kesinti'ye tepki gösterdi. Dün 10'a yakın oda ve birlik başkanı peşpeşe açıklamalarla tepkilerini dile getirdi ve tasarının yasalaşması halinde, ihracatçının daha da zorlanılacağını savundu.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, ihracatta karların minimize olduğu ve birçok ihracatçının zararına mal ihraç ettiği bir dönemde yasalaştırılmaya çalışılan TİM ve İhracatçı Birlikleri yasa tasarısını kabul etmenin mümkün olmayacağını söyledi. Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Öztürk de birlik aidatları, hizmet bedelleri ve oluşturulması düşünülen fonun ihracatçıya altından kalkamayacağı bir yük getireceğini kaydetti.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen “Birliklerin kaynak ihtiyacı varsa, bu kaynak Ar-Ge'ye eğitime, tasarıya, moda marka yaratmaya dönük kullanılabilmeli. Bunun için ellerinin destek konusunda rahat olması lazım” dedi.
Türk ihracatı için yaklaşık 10 senedir 350-400 milyon dolar civarında bir destek programı bulunduğunu, buna karşılık Türk ihracatının katlanarak arttığını dile getiren Tüzmen, “Türkiye'nin bugün koşan atı var. O da ihracat. Bu koşan atı mahmuzlamak için eleştirilerin yapıcı olmasını arzuluyoruz. Bu Türkiye'nin yasası olacaktır. Yapıcı eleştiriler olursa daha memnun oluruz” dedi.
Eylem Türk/Milliyet