TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tartışmalar yaratan İhlas Finans’la ilgili murakıp raporunda sürpriz imza ortaya çıktı. Şimdiki BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in murakıp olarak yazdığı rapora göre, İhlas Finans, İhlas Grubu’na ait Bisan Bisiklet’in 10.9 trilyon lirasını ‘sıfır’ladı.
TBMM görüşmelerinde 100 bini aşkın kişiye 900 milyon dolar borcu olduğu belirtilen İhlas Finans Kurumu’nun (İFK), beş yıl önce İhlas Grubu şirketlerine kullandırdığı fon tutarında, en büyük payın 10.9 trilyon ve yüzde 51 oran ile İhlas Bisanlar Bisiklet A.Ş’ye ait olduğu ortaya çıktı. İhlas Finans’ın sermaye yeterlik rasyo oranının tutturmak amacıyla bisiklet şirketinin risklerini tasfiye ettiği, bu tasfiyeden sonra İhlas Bisanlar Bisiklet A.Ş’nin adının değiştirildiği belirlendi.
Bu tespitler, şimdi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı olan Tevfik Bilgin’in, 2000 yılında bankalar yeminli murakıbı sıfatıyla yaptığı ‘Mali Bünye raporunda yer alıyor. İhlas Finans Kurumu’nun, borçlarının tasfiyesinin TMSF’ye geçmesine dönük yasa değişikliği girişiminden sonra, gözler mağdurlar açısından bu Kurum’a çevirdi. Bilgin’in 20 Haziran 2000 tarihli raporunda, çarpıcı tespitler yer alıyor:
ÖZKAYNAKLAR YETERSİZ:
Raporda, kurumun özkaynak yetersizliği içinde olduğu belirtilerek, artan faaliyetlere bağlı olarak bu yetersizliğin her geaçen gün daha da büyüdüğüne dikkat çekiliyor. Bilgin’in tespitlerine göre 1999 yılı boyunca özkaynak oranı, yasal sınır olan yüzde 8’in altında kaldı. Raporda, İhlas Finans’ın, gruba kullandırdığı fon tutarlarında büyük düşüşler gözlendiği belirtilerek, düşüş gerekçeleri şöyle sıralanıyor:
İHLAS BİSAN’IN RİSKİ TASFİYE EDİLDİ:
İhlas Finans, 31 Mart 1999 itibariyle İhlas Grubu firmalarına kullandırılan fon 21.4 trilyon lira. En büyük pay yüzde 51 ve 10.9 trilyon lira ile Bisanlar Bisiklet A.Ş’ye ait. Haziran 99’da gruba kullandırılan fonlar, 3.8 trilyon liraya düşürüldü. Bu kapsamda İhlas Bisan A.Ş.’nin riski de sıfırlandı.
RİSK BİTTİ İSİM DEĞİŞTİ:
Raporda, risk tasfiyesinin ardından firmanın ortaklık yapısının da değiştiğine özel vurgu yapılıyor. Firmanın İhlas Grubu’na ait bir firma olmaktan çıkarılarak unvanını da Bisiklet Pazarlama olarak değiştirdiği kaydedildi.
18.8 TRİLYON İHTİYACI:
Tevfik Bilgin’in raporuna göre 1999 tarihinde sermaye yeterlilik standart rnasyosu yüzde 6.17. Ancak yeminli murakıpların ‘duru bilanço’ adı verilen özel teknikle yaptığı tespite göre rasyo yüzde 4.67’ye düşüyor. 28.7 trilyon lira olan kurum özkaynaklarına 18.8 trilyon liralık bir ekleme gerekiyor. Raporda bu durum, ‘Sermaye artırım ihtiyacı önemini arttırarak korumaktadır’ ifadesiyle yer aldı.
Türkiye’nin en büyük özel finans kurumuydu
1999’da 634 trilyon liralık aktif büyüklüğü ve 9.8 trilyon liralık kárıyla, Türkiye’nin en büyük Özel Finans Kurumu (ÖFK) olan İhlas Finans, 1995’de 1 trilyon lira ödenmiş sermaye ve yüzde 90 hissesi İhlas Holding, diğerleri çeşitli kişilere ait olmak üzere 100 ortağın katılımıyla kuruldu.
Büyük ortak konumundaki İhlas Holding, hisselerin yüzde 8’ini 1995’dea Türkiye Diyanet Vakfı’na, yüzde 10’unu ise 1996’da İslam Kalkınma Bankası’na devretti. O tarihte Diyanet Vakfı’nı Mehmet