İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 15-24 yaş grubunda işsizlik oranının yüzde 20'ye yaklaştığını, bunun ciddi bir sosyal tehdit olabileceğini kaydetti.
Orakçıoğlu, Dış Ticaret Kompleksinde Nelly Rodi-Trendlab'dan Micheal Bonzom ile Kathrrine Rasqine tarafından 2008 yılı ilkbahar ve yaz moda trendlerinin anlatıldığı seminer öncesinde konuştu.
Markalaşma yolunda tasarım kadar önemli olan teknik bilgi ve eğitim konusunda atılacak adımları anlatan Orakçıoğlu, Türkiye'de ihracattan fuarlara, yarışmalardan eğitime pek çok konudan ilklere imza atan İHKİB olarak yine bir ilke imza attıklarını ve bir meslek kitabı ortaya çıkardıklarını kaydetti.
İTKİB'in sahip olduğu lise ve meslek yüksek okulları, gezici eğitim merkezleri ve sertifika programları ile örgün ve yaygın düzeyde bu güne kadar 5 bin kişiye eğitim imkanı sağladığını ve neredeyse bunların tamamını iş ve meslek sahibi yaptığını aktaran Orakçıoğlu, bu yüzden bir mesleki bilginin kamuoyuna ve sektöre özel bir toplantı ile duyurulması ihtiyacını hissettiklerin söyledi.
Ekonomi, siyaset ve güvenlikle ilgili çarpıcı haberlerin gündemi çoğu zaman meşgul ettiği Türkiye'de çok önemli temel sorunların göz ardı edilme riski olduğunu belirten Orakçıoğlu, şunları kaydetti:
''Bu risklerin bazıları örneğin 15-24 yaş grubundaki gençlerde işsizlik oranının yüzde 20'ye yaklaşmış olması ve bu oranın kısa vadede artma olasılığının yüksek olması uzun dönemde karşımıza çok ciddi bir sosyal tehdit olarak çıkabilir. Keza sanayi, hizmet ve özellikle tekstil hazır giyim sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanmama riski Türkiye'nin büyüme potansiyeline doğrudan sekte vurabilecek bir tehdit oluşturmaktadır. Burada söz ettiğimiz iki önemli riske yönelik en önemli müdahale aracı, nitelikli meslek eğitimidir. Bu konunun paydaşları sektör ve eğitim kurumlarıdır.''
''SERMAYEDEN ÖNCE BİLGİYE İHTİYACIMIZ VAR''
Bu hedef paralelinde tekstil hazır giyim sektörünün ABC'si olan tasarım ve tasarımı hayata geçiren kalıp bölümlerinin yol haritasını tasarımcılara, modelistlere sunduklarını dile getiren Orakçıoğlu, bu yol haritasında öncelikli olarak sektörel teknik kitapların yer aldığını kaydetti.
Orakçıoğlu, piyasa şartlarına duyarlı mesleki gelişimi amaçlayan kitapların dünya pazarlarında rekabet edebilecek Türk ürünleri için uluslararası teknik bilgilere ulaşımı amaçladığını, ayrıca yerel değil global pazarın nabzını tutan mesleki bilgiler de içerdiğini anlattı. Orakçıoğlu, bu çerçevede kendi markasını yaratmak ve yürütmek isteyen moda tasarımcılarına yönelik ''Moda Tasarımcısının İş Kurma Rehberi'' ile ''Kadın Dış Giyimi Kalıp Hazırlama'', ''Kadın Pantolonu Kalıp Hazırlama'' kitaplarını sektöre sunduklarını anlattı.
Orakçıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Modelistlerimizle kalıpçılarımızla, model hanemizle hep bir önceki günden daha hızlı, daha kaliteli ve daha özel işler yapmak zorundayız. Bunun için sermayeden önce bilgiye ihtiyacımız var. Küçük hataların bize ne kadar pahalıya patladığını anladığımızda pişman oluyoruz. Ülke kaynakları heba oluyor. Outlet, ihraç fazlası gibi isimlerle ürünler iç piyasada yığınlarla satılıyor. Bunların arkasında hep yanlış hesaplar var. İşimize ilişkin çöllüklerden kurtulmak ve kendimizle rekabet edebilmek için bilgi sağlayan kaynaklara ihtiyacımız var. Temel bilgi içeren bu yayınların hazırlanmasında katkıda bulunan herkesi bu nedenle bir kez daha kutluyorum.''
Orakçıoğlu, konuşmasının ardından Fransız tahmin tasarım laboratuvarlarından Nelly Rodi-Trendlab uzmanlarınca, ''2008 yılında moda ne olacak?'', ''Hangi renkler malzemeler biçimler moda olacak?'', ''Modaya hangi tema hakim olacak?'' gibi soruların yanıtları seminer katılımcıları ile paylaşıldı.
KİTAPLAR
Sektörün bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla moda otoritelerinden Mary Gehlhar tarafından hazırlanan rehberde Tommy Hilfiger, Donna Karan ve John Bartlett'in öneri ve deneyimleri yer alıyor. Donna Karan kitapta, modacılara hiç bir zaman akıllarından çıkarmamaları gereken üç temel unsur olduğunu ve bunları müşteri, müşterinin kim olduğu ve müşterinin istekleri olarak özetlerken, Tommy Hilfiger ise başarılı bir moda tasarımcısı addedilmenin sadece harika giysiler yapmaktan çok daha öte bir şey olduğunu, bir işletmeyi yürütmek anlamına geldiğini, bunun da çeşitli becerilerin bir arada bulunmasını gerektirdiğine işaret ediyor. Kitapta John Bartlett'in ise hatalardan dersler çıkarma ve tek ürün kategorisine odaklanma gibi önerilerine yer veriliyor