Tekstil


Sektörün 15.6 milyar dolarlık ihracatının 11 milyar dolarını pamuklu ürünlerin oluşturduğunu ifade eden Hikmet Tanrıverdi, alınan bu kararın hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün gözden çıkarıldığı anlamına geldiğini söyledi

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 15 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı iplik ithalatında kilogram başına 1,03 dolarlık ek mali yükümlülük getirildiğini belirterek, bu önlemle hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün feda edildiğini söyledi.

Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, bu kararın 15,6 milyar dolarlık ihracatıyla en büyük ihracat sektörlerinden olan hazır giyim ve konfeksiyonun gözden çıkarılması anlamına geldiğini ifade etti.

Sektörün 15.6 milyar dolarlık ihracatının 11 milyar dolarını pamuklu ürünlerin oluşturduğunu bildiren Tanrıverdi, “Yarattığı katma değerle ve yaklaşık 2 milyon kişiye sağladığı istihdam ile ülke ekonomisini ayakta tutan bu büyük sektör, pamuk ipliği ithalatına getirilen önlemle cezalandırılmaktadır” dedi.

ZİNCİR KOPARSA TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR ORTAYA ÇIKAR

Hikmet Tanrıverdi, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ile pamuk ipliğinin de içinde yer aldığı tekstil sektörünü birbirini tamamlayan bir bütünün parçaları olarak gördüklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bütünde meydana gelebilecek bir aksaklık, tüm tekstil ve konfeksiyon sektörünün sorunu haline gelmektedir. Ancak etkileri tam olarak hesap edilmeden alınan bu karar, bir bütün olan sektörde zincirin kopmasına ve her iki sektörde de telafisi imkansız zararlara yol açabilecektir. Ayrıca bu kararla sektörel bütünlüğün bozulmasının yanı sıra ülke ekonomisine katkısı yadsınamaz durumdaki hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, hammadde tedarikine getirilen önlem ile kendi kaderine terk edilmiş olacaktır.”

Hikmet Tanrıverdi, getirilen geçici önlemin, henüz soruşturma sürecinin devam ettiği ve tüm ilgili tarafların görüşlerinin alınması amacıyla yapılan 'dinleme toplantısının' hemen ertesinde uygulamaya konmasının sektörde şaşkınlığa ve hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, sektör olarak en büyük beklentilerinin soruşturma sürecinin en kısa sürede tamamlanarak hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünü çok zora sokacak uygulamanın ortadan kaldırılması olduğunu sözlerine ekledi.