Yılbaşında özellikle Hyundai Grubu'nun yapmayı planladığı 1.2 milyar dolarlık yatırım nedeniyle gündeme gelen ancak, daha sonra rafa kaldırılan büyük yatırımlara vergi indirimi Meclis'te bulunan Kurumlar Vergisi yasa tasarısına geçici madde eklenerek yeniden gündeme alındı. Yatırım indirimi istisnasını kaldırdıktan sonra yatırımların azalmasından çekinen hükümet böylece özellikle yabancı yatırımcıların yeni yatırımlarla Türkiye'ye çekilmesini hedefliyor. Hükümet böylece özellikle komşu ülkelere gidecek yatırımların da ülkeye yönelmesini sağlamayı hedefliyor. Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili görüşünün yer aladığı bir taslak metni Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİ- AD) Vergi Komitesi'ne gönderdi. Taslağa göre 50 milyon YTL'den başlayan yatırımlara 5 kademeli vergi indirimi getiriliyor. Maliye Bakanlığı'nın taslağında 50 milyon YTL'den başlayan yatırımlarda 120 kişi çalıştırılması ve üretilen malın yüzde 10'unun ihraç edilmesi halinde elde edilen kazancın vergisinin yüzde 20 yerine yüzde 10'a indirilmesi, yatırım tutarı arttıkça vergi oranının yüzde 2'ye kadar düşürülmesi yer alıyor. Komitenin acil olarak toplanıp konu hakkında görüş bildirmesini isteyen Maliye, Vergi Konseyi'nin hazırladığı taslak üzerinde çalışmayı sürdürüyor.
UNAKITAN İSTEDİ
Yatırım indirimi istisnasının kaldırılması nedeniyle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüşmeye gittiklerini ve konu hakkındaki görüşlerini ilettiklerini söyleyen TÜSİAD Vergi Komitesi Başkanı Sedat Eratalar, "Görüşmemizde bu konuyu gündeme getirdik. Bakan Unakıtan da yatırımlara vergi indirimi getirilmesini benimsedi. Ardından acil olarak bizim de görüşümüzü istediler. Vergi Konseyi'nin oluşturduğu metin üzerinda çalışılıyor. Bakan TÜSİAD'ın katkı sağlamasını istedi. Biz de dünya örneklerini inceledik. Görüşlerimizi yarın (bugün) Maliye Bakanlığı'na ileteceğiz" dedi.
İHRACAT ZORUNLULUĞU
Büyük yatırımlarda teşvik Kurumlar Vergisi'ne gecici madde eklenerek büyük yatırımlarda çalıştırılacak. Ancak hükümetin TÜSİAD'a sunduğu taslakta yatarımcı kurumların bu istisnadan 2010 yılına kadar yararlanması isteniyor. TÜSİAD ise 2015 yılına kadar indirimli vergilerin geçerli olmasını istiyor. TÜSİAD üyeleri arasında ayrıca yatırım alt sınırının 50 değil 200 milyon YTL olması ve 200 milyon YTL için 400, 400 milyon YTL için 600, 600 milyon YTL için de bin 200 işçi çalıştırma zorunluluğunun getirilmesi ağırlık kazanıyor. Ancak ihracat şartı tartışılıyor. Ağırlık kazanan görüş ise sadece vergi indirimi alınan kısımda üretilen ürünün yüzde 10'unun ihrac ediliyor olması.
Rahim Ak/Sabah