Maliye Bakanı, Tüpraş'ın Koç'a satışını anlatacaktı. Herkes, Ofer'e satışı sordu... Unakıtan patladı: "Özelleştirme'ye çamur atmayın... O gün satmasalar bugün bedavaya gidecekti... Onları kutluyorum."
KİŞİLER ZAN ALTINDA
Aynı saatlerde, özelleştirmenin eski patronu Şener, sorularımızı yanıtladı... "Özelleştirme İdaresi Başkanı'nın yerinde olsam tereddüt yaratmazdım... Bugün kamuoyuna yansıyan iddialar, bazı kişileri zan altında bırakacak yönler içeriyor" dedi.
İSRAİL'DEN BİR YORUM
Ofer'in Tüpraş hisselerini alış şekli, İsrail'de manşetteydi... Haaretz gazetesi, benzer vurguna daha önce kendi ülkesinde de imza atan Ofer için şu yorumu yaptı: "Ofer, sadece İsrail'de değil, tüm dünyada hükümetleri maymuna çevirmeyi iyi biliyor..."
Tüpraş'ta bugün de olsa aynı satışı gerçekleştirirdik
Tüpraş'ın yüzde 14.8'inin Global aracılığı ile ismi cismi belli olmayan fonlara satışını Özelleştirmeden sorumlu Bakan Kemal Unakıtan sahiplendi Hükümetin muhalif sesi Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise "Ben, Özelleştirme İdaresi Başkanı'nın yerinde olsam böyle yapmazdım" dedi.
Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesinin satışında gölgede kalan yönler, Ankara'da önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tüpraş hisselerinin, eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın kuzeni Global Menkul Değerler'in patronu Mehmet Kutman tarafından 6 yabancı fona tartışmalı satışını, "Kimse Özelleştirme İdaresi'ne çamur atmasın. Kim ne derse desin, yaptığımız işin en iyisini yaptık. Yine de aynı şeyi yaparız" diyerek sahiplendi. Hükümet kanadının muhalif sesi olan özelleştirmenin eski patronu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise Tüpraş'taki satış yöntemini beğenmedi. Şener, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın açıklamalarını dün bir süre televizyondan takip etti. SABAH'a yaptığı değerlendirmede ise "Ben, Özelleştirme İdaresi Başkanı'nın yerinde olsam böyle yapmazdım. Mutlaka Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ihdas edilmesini sağlar, gelecekte ortaya çıkabilecek tereddütleri ortadan kaldırırdım" dedi. Kasım 2002'de Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükümet'te özelleştirmeden sorumlu bakan olarak görev yapan ancak Mart 2003'te bu görevi Maliye Bakanı Unakıtan'a devreden Başbakan Yardımcısı Şener, tavizsiz uygulamaları ile dikkati çekmişti. Özelleştirilen kuruluşları alan firmaların sürekli borç erteleme talepleriile gelmesine karşı çıkan ve teminatlarını nakde dönüştürme emri veren Şener, özelleştirmeyi bırakmak zorunda kalmıştı.
SATIŞ İYİ FİYATLA YAPILDI
Bakan Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında, Tüpraş'ın, yüzde 51'inin blok satışından kısa bir süre önce yüzde 14.76 oranındaki hissesinin satışı konusunda ortaya atılan iddia ve eleştirileri de yanıtladı. Türkiye'nin geçen 6 ayda çok değiştiğini savunan Unakıtan, "Türkiye, dünya değişiyor. 6 ay sonrayı görmek, tahmin etmek, değer biçmek kimsenin haddi değildir. Mümkün değildir. Kimse Özelleştirme İdaresi'ne çamur atmasın. Kim ne derse desin, yaptığımız işin en iyisini yaptık. Bugün de aynı şeyi yaparız" dedi. Unakıtan, satışla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) bilgi verilmediği yönündeki eleştirileri de şöyle yanıtladı: "SPK, daha önceki kararlarında 'Piyasayı allak bullak etmemesi için bu tür satışları bildirmeyin' diyor. Bugün bunu alan Koç dahi, bu fiyata alacağını biliyor muydu? Gidin Mustafa Koç'a sorun bakalım. O günkü şartlarda, bu en iyi satış mı? En iyi satış."
Bakan Unakıtan, bu satışta eleştirilerin hedefine oturan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile ekibini de kutladı. Unakıtan, "Bu hiss