Teknoloji


Çinli teknoloji devi Huawei, çip stoklarının azalması ve ABD’nin kısıtlamaları nedeniyle tüketici işletme gelirleri bir dönem düşüş yaşasa da, alternatif çözümler geliştirerek toparlanmaya başladı.

ABD YAPTIRIMLARINA KARŞI ZAFER KAZANABİLİR

Yazılım geliştirmeleri, çip üretimindeki ilerlemeleri ve hızla büyüyen akıllı sürüş teknolojisi şirketin ‘hayatta kalma’ modundan çıkmasına yardımcı oldu. İş hacmi büyüyen Huawei’nin ABD yaptırımlarına karşı zafer kazanması bekleniyor.

2024 yılında gelirini 860 milyar yuan (118 milyar dolar) olarak açıklayan şirketin 2020 yılındaki 891 milyar yuanlık (122,86 milyar dolar) zirvesinin hemen altında olması dikkatleri üzerine çekmesine neden oldu.

Teknoloji devi ayrıca tam yıl kârını da bildirecek. Ekim ayında dokuz aylık net kârda yüzde 13,7'lik bir düşüş bildirmişti.

ŞİRKET, ‘HAYATTA KALMA MODU’NA İTİLDİ

Huawei yöneticileri daha önce Washington'un hamlelerinin şirketi "hayatta kalma moduna" ittiğini, şirketin büyük ölçüde Batı teknolojisine alternatif olabilecek ürünler yaratmayı ve yerel Çin yetkilileri ve hükümet destekli firmalarla ortaklık yapmayı içeren yeni iş kollarını keşfetmeye yönelttiğini söylemişti.

Şirket, geçtiğimiz aylarda daha kendinden emin bir tavır takınmıştı. Kurucusu Ren Zhengfei, geçen Mayıs ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e yaptığı açıklamada, Çin'in yerli çip ve işletim sistemi eksikliği konusundaki endişelerinin azaldığını söylemişti.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNE GİRİŞİ HIZLA GELİŞİYOR

Huawei, gelir faktörlerini ayrıntılı olarak açıklamadı ancak tüketici işinin büyümeye geri döndüğünü ve otomotiv sektörüne girişinin hızla geliştiğini söyledi.

Danışmanlık şirketi Isaiah Research'e göre, şirketin 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 veya daha fazla artışla 45 milyondan fazla telefon sevkiyatı yapması muhtemel, ancak yongalardaki verim oranları bir kısıtlama olmaya devam ediyor.

İNANILMAZ BİR DAYANIKLILIK GÖSTERDİ

Reuters’a konuşan DGA-Albright Stonebridge Group'un ortağı Paul Triolo, "Huawei, ulusal devlet öncülüğündeki bu çabaya karşı zaten inanılmaz bir dayanıklılık gösterdi ve bu süreç tartışmasız olarak BT alanındaki Çinli firmaları daha yenilikçi ve iş birlikçi olmaya zorladı. Bu, Huawei'nin teknoloji devi olarak yeniden ortaya çıkışının miraslarından biridir." dedi.

YAPTIRIMLAR SONRASI KENDİ YAZILIM YÖNETİM SİSTEMİNİ GELİŞTİRDİ

ABD yaptırımlarının ardından Huawei, madenler için 5G altyapısı kurmak ve veri merkezlerine enerji depolama sistemleri sağlamak gibi alanlara yöneldi.

Google'ın Android ve Oracle'ından kopan şirket, 1 milyardan fazla cihazda çalıştığını söylediği HarmonyOS adlı kendi işletim sistemini ve 'MetaERP' adını verdiği dahili bir yazılım yönetim sistemini geliştirdi.

ABD yarı iletken teknolojisini kullanması yasaklanan şirket, yapay zeka alanında önde gelen çip üreticisi Nvidia'nın çipleriyle rekabet edenler de dahil olmak üzere kendi gelişmiş çiplerini üretti.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN ÖNDE GELEN TEDARİKÇİ OLDU

Şirket ayrıca, kendilerini sürdürülebilir elektrikli araç üreticileri olarak yeniden canlandırmak için devlete ait otomobil üreticileriyle iş birliği yaparak, gelişmiş otonom sürüş teknolojisinin önde gelen tedarikçilerinden biri haline geldi.

patronlardunyasi.com