Patronlar


Hisarcıklıoğlu, "İşte, 'Niye büyüme bizim sektörümüze yansımıyor, niye hissedemiyoruz?' sorularının muhatabı, eksik kalan yapısal reformlar yüzünden katlanmak durumunda kaldığımız, daha fazla vergi, daha fazla enerji maliyeti, daha yüksek finansman gideridir."şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, "Gider azalmadığında da devlet öyle ya da böyle ister vergiyle ister borç alarak bunun kaynağını bir şekilde bulmak zorunda kalır. Yönetim reformu olmazsa devlet yüklendiği fuzuli işleri üzerinden atamaz. Dolayısıyla bürokrasiden kurtulamayız. Yapılmayan her reform başta bu ülkenin tüccar ve sanayicileri olmak üzere tüm vatandaşlarına ilave maliyet olarak geri dönecektir." dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Hükümetimiz bu gerçeğin bilinciyle hareket etmeli yoksa sonradan güzel bir atasözümüzde denildiği gibi, 'Tedbirde noksan eyleyip takdire bahane bulmamalı" şeklinde konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin(MÜSİAD) bu haftaki konuğu Rifat Hisarcıklıoğlu oldu. Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, "Hükümetimizin 2 yıldır mali disiplini başarıyla sürdürmüş olması ve 2005'te de buna devam edeceğini beyan etmesini son derece olumlu buluyoruz." dedi. ancak Hisarcıklıoğlu, ekonomide halen sıkıntılar olduğunu hatırlatarak, başta kamuda olmak üzere reform çalışmalarının devam etmesi gerektiğine işaret etti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, mali disiplin uygulamasının reel faiz oranlarının tek haneli rakamlara düşmesinde kendini gösterdiğini ancak, bu amaçla alınan tedbirlere bakılması durumunda büyük kısmının gelir artırıcı, çok azının ise gider azaltıcı adımlardan oluşüuğunun görüldüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, bütçe disiplinin özel sektör, üreticiler, çalışanlar ve tüketiceler üzerine konan ek yüklere dayalı olduğunu belirterek, bu süreçte değişmeyen tek hususun ise kamu kesimi üzerindeki yükler olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

"Kamu kesiminin büyüklüğü, hantallığı ile kayıtdışı ekonominin varlığının değişmesi gerekmekte. Zira sadece ihracatta değil, iç piyasada yaşamakta olduğumuz sıkıntıların temeli de budur. ithalat rakamlarına bakıyoruz. Büyümedik yavaşlamaya rağmen ithalat artmaya devam ediyor. Oysa böyle olmaması gerekirdi. Bizde ithalat büyümeye bağlıdır. Yani büyüme arttığında ithalat da artar. Ama ithalat rakamları ilginç şeyler gösteriyor. İlk 5 ayda ithalat artışı yüzde 22 olmuş. Detaylara baktığımızda yatırım mallarındaki artış yüzde 147te kalırken, tüketim mallarındaki artış sadece yüzde 2 olarak gerçekleşmiş. Yani iç piyasadaki özel tüketim ve yatırımlardaki artış hızının yavaşlamasına pararlel gitmiş. ama ara malı ithalatındaki artış yüzde 29'a çıkmış. Bu artış büyümenin yavaşladığı bir dönemde olmuş.Bunun bir kısmının artan petrol fiyatlarından olduğunu düşünelim. Bunu dışarıda bırakmış olsak da ara malı ithalatındaki artış yüzde 17 oluyor. Demekki ekonomide yolunda gitmeyen bir şeyler var."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ekonomi yavaşlarken bile ara malı ithalatına devam edilmesinin, yüksek girdi maliyetlerine artık tahammül edilmemesi gerektiğini işareti olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, enerji, vergi ve istihdam gibi girdi maliyetlerinin azalmadığını, hatta arttığını belirterek, "Tüccar ve sanayicimizin rekabet gücünü koruyabilmek üzere giderek daha çok ithal girdi kullanması, ithalattaki artışı körüklüyor." dedi. Hisarcıklıoğlu, kamu harcama reformu gerçekleşmeden devletin giderlerinin de azalmayacağını kaydetti.