Patronlar


Necla DALAN

Aktif satıcılarının yüzde 24’ü kadınlardan oluşan Hepsiburada, Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programıyla bugüne kadar 60 binden fazla kadını ve 280 kadın kooperatifini e-ticarete kazandırdı. Şirket, 2030 yılına kadar 120 bin girişimci kadına ulaşmayı hedefliyor. Öte yandan Adana, Hatay ve Kahramanmaraş’taki E-ticaret İhtisas Merkezleri’nde eğitim, pazarlama, teknoloji ve lojistik destekleri alarak deprem bölgesinden e-ticaret yapan girişimci kadınların sayısı ise 4 bini aştı.

2024’Ü 5 MİLYAR DOLAR CİROYLA KAPATACAK

Bu yılı 5 milyar dolar ciroyla kapatmayı hedefleyen Hepsiburada’nın genel merkezinde kurulan Girişimci Kadınlar Yılbaşı Pazarı’nda CEO Nilhan Onal Gökçetekin ile buluştuk.

Girişimci kadınları e-ticarete kazandırarak Türkiye’ye mal olan ve dünyaya açılan girişimci kadın markaları yarattıklarını vurgulayan Gökçetekin, şunları söyledi:

“Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı 2017’de birkaç girişimci kadınla çıktığı yolda bugün 60 bini aşkın girişimci kadına ulaştı. Programdaki kadın kooperatiflerinin sayısı 280 oldu. Girişimci kadınları sadece özel desteklerle e-ticarete kazandırmakla kalmıyor, düzenli olarak sektörel veri analizlerini de onlarla paylaşıyor, başarılı olmak için almaları gereken aksiyonlarla ilgili yönlendiriyoruz. Bunun için çalışan özel bir ekibimiz ve araçlarımız var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla birlikte yeni bir iş birliği protokolüne imza attık: ‘Türkiye’nin Girişimci Kadınları’. Kamu ve özel sektör olarak güçlerimizi birleştirecek, Türkiye’nin dört bir yanındaki kadınlara birlikte ulaşacağız. Bunun için il ziyaretleri yapıp eğitimler verecek, webinarlar düzenleyeceğiz. 5 yılda bu sayıyı ikiye katlayacağız. Bu alanda lider olmayı hedefliyoruz.”

HER DÖRT AKTİF SATICIDAN BİRİ KADIN

Hepsiburada’daki aktif satıcıların yüzde 24’ünün girişimci kadın olduğunu söyleyen Gökçetekin, şöyle devam etti:

“Her 4 aktif satıcımızdan 1’i kadın. Girişimci kadınlar bugüne kadar platformumuzda 60 milyondan fazla ürün listeledi. Kendi markasını yaratan çok sayıda girişimci kadın var. En çok soruyu şirket kurulumu, gerekli evrakın düzenlenmesi, e-ticarete giriş aşamalarında alıyoruz. Sonrasında gerek ekiplerimizin yönlendirmesi, gerek satıcı panelindeki araçları kullanarak, gerek bizim paylaştığımız araştırma sonuçlarını takip ederek markalarını büyütme, güçlenme yoluna giriyorlar.”

YENİ SAHİP KASPI.KZ DE DESTEKLİYOR

Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı kapsamındaki desteklerle ilgili de bilgi veren Gökçetekin şunları söyledi:

“Girişimci kadınlarımızın işlerini büyütmelerini kolaylaştırmak için onlara birçok destek sunuyoruz. 1 milyon TL ciroya kadar yüzde 50 komisyon indirimi desteği sunarken, kadın kooperatiflerine ise ciro sınırı olmaksızın yüzde 1 komisyon oranı ve ücretsiz kargo desteği sağlıyoruz. Ürün fotoğrafı çekimi kadınların önündeki en önemli bariyerlerden biri. Ücretsiz ürün fotoğrafı çekimi desteği vererek bu engeli önlerinden kaldırıyoruz, bu fotoğrafları kendi web sitelerinde, başka platformlarda da kullanabiliyorlar. Girişte 3 bin TL değerinde HepsiAd reklam bakiyesi hediye ederek ürün ve markalarını Hepsiburada platformunda ön plana çıkarmalarını destek oluyoruz.”

Gökçetekin’e Hepsiburada’yı satın alan Kaspi.kz’nin bu projeye yaklaşımını sorduk. “Programı biliyorlar ve destekliyorlar. Çünkü kadın girişimci Hepsiburada’nın DNA’sı” yanıtını verdi.

TAVSİYE İLE 1 MİLYAR TL KAZANDIRACAK

CEO Gökçetekin, tavsiye ekonomisi olarak tanımlanan Link Gelir projesine de değinerek, “Hepsiburada’nın müşterileri beğendikleri ürünleri tavsiye ettikçe ve bu ürünler satıldıkça kendileri de kazanıyor. Link Gelir kadın erkek fark etmeksizin tüm kullanıcıların katılabileceği bir proje ama özellikle kadınlar tarafından kullanılıyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 1,4 milyon Link Gelir kullanıcımızla 2024 yılında hane bütçelerine 1 milyar TL ek gelir sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

patronlardunyasi.com