Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT - Habertürk ortak yayınında ekonomiye dair açıklamalarda bulundu.
Bakan Şimşek'in öne çıkan açıklamaları şunlar oldu:
"NEW YORK TOPLANTILARI ÇOK VERİMLİ GEÇTİ"
"Gittiğimiz toplantılar G-20 toplantılarını da içeriyordu. Oldukça verimli geçti. New York'ta kredi derecelendirme kuruluşlarının tepe yöneticileriyle bir araya geldi. Üç kuruluşla birer saatlik yoğun toplantı yaptık. Yatırımcılarla da bir araya geldik. New York oldukça verimli geçti. Sonrasında Washington'a geçtik. New York dahil olmak üzere 60'a yakın toplantı. 7-8 küresel yatırım konferansında konuşma fırsatı bulduk."
"Arkadaşlarım bana verdiği bilgiye göre 2 bine yakın kişiye ulaştık. Yatırımcılarla toplantılar dört başlıkta toplanabilir. İlki içerideki gelişmelere karşı programın dayanıklılığı. Bir taraftan yapısal dönüşüm, bir taraftan da dezenflasyon konuları ele aldık."
"PROGRAMA SİYASİ DESTEK OLDUKÇA YÜKSEK"
"Programa siyasi destek oldukça yüksek, ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz."
"KATILDIĞIMIZ RESMİ TOPLANTILARDA EN ÇOK GEÇEN SÖZCÜK BELİRSİZLİK"
"Küresel belirsizlikler var, buna karşı Türkiye'nin dayanıklılığı soruldu. Katıldığımız resmi toplantılarda konuşma arasında en çok geçen sözcük, belirsizlik oldu. Belirsizlik sözcüğünün ilk kez bu kadar yaygın kullanıldığını gördüm. Belirsizlik demek büyümenin yavaşlayacağı beklentisini de içeriyor. Küresel büyüme muhtemelen artık yüzde 3'ün altına düşecek. Küresel büyüme düştüğü zaman riskli varlıklardan çıkış oluyor."
"Bizim gibi ülkelerde risk iştahındaki azalma fon çıkışını tetikliyor. Bunu zaten yaşadık. Yabancıların iç borç stokundaki payı yarı yarıya azaldı. Türkiye büyümek için dış talebe daha az bağımlı. Türkiye ekonomisini sürükleyen faktör net dış talep değildir, daha çok iç talep ve yatırımdır. Bu bizi küresel belirsizliğe karşı göreceli olarak daha dayanıklı kılıyor. Geçici olarak büyüme yavaşlasa da orta-uzun vadede perspektif güçlü."
"ORTALIK YATIŞTIĞI ZAMAN HANGİ ÜLKELERİN AVANTAJLI-DEZAVANTAJLI OLDUĞUNA BAKILACAK"
"Türkiye'nin ihracatının büyük kısmı kural bazlı ve coğrafi olarak yakın ülkelere gidiyor. Ortalık yatıştığı zaman hangi ülkelerin avantajlı-dezavantajlı olduğuna bakacaklar. ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı ek tarife yüzde 10. Türkiye o açıdan da avatanjlı. Kırılma anında Türkiye'ye fiyattan bağımsız olarak talep gelecektir, geliyor da duyuyoruz. Asyalı ülkelerden Türkiye'ye yatırım da gelecektir. Bu konuda görüşmeler de var. Küresel korumacılığa karşı en büyük ilaç bölgesel entegrasyondur. AB ile entegrasyon güçlenebilir. Balkan ülkeleriyle zaten var."
"Fon çıkışından bir miktar daha fazla etkilenmiş olabiliriz, ortalık yatıştığında ciddi avantajları olduğu ortaya çıkacak. Düşen emtia fiyatları da Türkiye açısından inanılmaz olumlu etkilere sahip. Hem enflasyonu hem cari açığı aşağı çeken niteliğe sahip.
"ENFLASYONLA İLGİLİ KAFAMIZDA HERHANGİ BİR TEREDDÜT YOK"
"Tüm bu gelişmelerin Türkiye'nin makroekonomik programına etkisi soruldu. Enflasyon nette TCMB'nin hedef patikasında gerçekleşecek. Beklentilerde sınırlı kötüleşme var, lirada kayıp var ama petrol fiyatlarında düşüş net şekilde dezenflasyonist. Program da tepki verdi ve finansal koşullar sıkılaştırıldı. Finansal koşullar enflasyonu aşağı çekecek. Enflasyonla ilgili kafamızda herhangi bir tereddüt yok."
"BÜYÜME İLE İLGİLİ YAVAŞLAMA RİSKİ VAR, ARZ YÖNLÜ TEDBİRLER ALACAĞIZ"
"Büyüme ile ilgili tabii bir yavaşlama söz konusu olacak. Arz yönlü tedbirler alacağız, alıyoruz. Bütçede üretkenliği ve verimliliği artıracak alanlara kaynakları kaydıracağız. Bu süreç devam edecek."
"PROGRAMIN YATIRIM AYAĞINI ÇOK GÜÇLÜ ŞEKİLDE DESTEKLEYECEĞİZ"
"YTAK üzerinden belki de çok daha güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın açıkladığı HIT-30 programı var, buna ilgi yüksek, onu da güçlendireceğiz. Programda herhangi bir değişikliğe ihtiyaç yok. Yatırım ayağını çok güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Ben küresel çalkantıların getirdiği fırsatları değerlendiriyorum. Reeskont kredilerinde ilave çalışmalar yapacağız. Enerjide dönüşümü hızlandıracak önemli reform çalışması TBMM'de. Enerjide dışa bağımlığı azaltmak bizim için önemli. Umarım Rusya-Ukrayna süreci de hızlanır da nükleer santralimizde de hızlanırız, çünkü bu da yaptırımlardan etkileniyor."
"PETROL BÖYLE KALIRSA CARİ AÇIK 7-8 MİLYAR DOLAR DÜŞECEK"
"Rakamlara girmeyeceğim. Biz her değişiklikte rakam değişikliğine gitmeyiz. Cari açık programda öngördüğümüzden daha düşük olacak. Petrol böyle kalırsa cari açık 7-8 milyar dolar düşecek. Euro/doların 1,10'un üzerine çıkması cari açığı 4 milyar dolar iyileştirecek. Böylece milli gelirin yüzde 1'i kadar iyileşme olacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2'nin oldukça altında olacak."
"HARCAMA DİSİPLİNİNİ GÜÇLÜ ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ"
"Bütçede harcama disiplinini güçlü bir şekilde devam ettireceğiz. Harcamalarda frene basmış durumdayız. Özellikle cari ve esnek harcamalarda. Harcama disiplininde kafamızda tereddüt yok, ama ekonomide yavaşlama olursa gelir ayağında zafiyet olabilir. Borcumuzun milli gelire oranı yüzde 25. Bize benzer ülkelerde ortalama yüzde 70'in üzerinde."
"AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR
"Bize en çok sorulan soruların başında ABD ve AB ile ilişkiler geldi. 6 yılın ardından ilk kez Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısı yaptık Brüksel'de. Türkiye-AB entegrasyonunu nasıl hızlandırabileceğimizi konuştuk. Finans ve iş çevreleriyle de diyalog toplantısı yaptık. Bunların ana teması Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var."
"BU PROGRAM SIRTINI PORTFÖY GİRİŞLERİNE DAYAMIYOR, CARRY POZİSYONUYLA İLGİLENMİYORUZ"
"Siyasi gelişmeler ne olursa olsun. Biz carry pozisyonuyla ilgilenmiyoruz. Bu program sırtını portföy girişlerine dayalı değildir. Bu program fiyat istikrarını sağlayarak, yapısal dönüşüm üzerinden küresel yatırımı cezbedecek bir programdır. Bizim amacımız Türkiye'nin dönüşümünü sağlamak. Carry trade çekmek gibi bir çabamız olmayacak."
"SORUN BİZ DEĞİLİZ, SORUN AB"
"AB ile ekonomik entegrasyonda sorun görmüyoruz. AB üyeliğiyle ilgili durum siyasi saiklerle uzamış durumda. Burada sorun AB, sorun biz değiliz. Fasılların açılması bloke edildi. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi hem AB'nin hem Türkiye'nin yararına. Birçok konuda bize ihtiyaçlar var."
"ABD ile ilişkilere gelirsek. ABD yüzde 10 gümrük vergisiyle bizi en avantajlı ülkelere çıkardı. Türkiye'nin yeni ABD yönetimiyle her seviyede diyalogumuz çok güçlü. ABD ile biz 3-4 ana başlıkta çok iyi noktaya geldik. Enerji, savunma sanayii, yapay zeka. ABD'nin önde gelen teknoloji firmalarının tepe yöneticileriyle de bir araya geldik. Türkiye yapay zeka hazırlık endeksinde kendisine benzer ülkelerin ilerisinde, ama gelişmiş ülkelerden geride."
"Türk Telekom'da süre seneye doluyor. Biz bu süreyi uzatacağız."
"ABD ile ticaret hacmini üçe katlamak istiyoruz. İşte biz bunun altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı sona ererse Türkiye için büyük fırsatlar var."
"Yatırımcıların kaygılandığı husus, Asya'nın satamadığı ürünlerin Türkiye'ye satılabileceği konusu."
"REZERV BİRİKİMİNDE BAŞARILI OLDUK"
"Rezerv birikiminde başarılı olduk, Türkiye çok mesafe kaydetti. Bugünkü haliyle brüt rezervlerde yeterliliği sağlıyoruz. Rezerv kaybı söz konusu. Biz bu rezervleri cari fazlayla biriktirmedik ki. Portföy değişikliği ve kısmen de dış portföy girişleri oldu. Rezervler tampon görevi görüyor. Tabii ki önemli bir rezerv kaybı var. Bu rezerv kaybının yüzde 58'i dış kaynaklı. Ama çıkışlar duruldu. Hane halkı ilk defa programa güven olarak bu çıkışa ilgi göstermedi. Rezerv kaybının yüzde 34'ü firmalardan geldi, vatandaşın talebi yüzde 7-8 seviyesinde. Programa ilişkin bir soru işareti yok."
"MERKEZ BANKASI DOĞRU ADIMLAR ATTI"
"Bugünkü koşullar Mer kez Bankamızın kuru yönettiği bir süreç gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımlar attı. TL likiditeyi çekti. Finansal koşullar sıkılaştırıldı. Cari açık azalacak, doğrudan yatırımların artacağına inanıyorum. Kalkınma bankalarıyla görüştüm, önümüzdeki 3 yıl 40 milyar doların üzerinde 10 yıl ve daha uzun vadeli düşük maliyetli imkanlar sağlanacak. Türkiye'nin şu anda bir kaynak sorunu yok."
"Bizim önceliğimiz bütçe dengelerini iyileştirmek ve dezenflasyonu sağlamak."
"200'ün üzerinde banknot konusu Merkez Bankası'nın konusu, onlara girmek istemiyorum."
"2024'te yaklaşık 2,3 milyon yoklama yapıldı, ilk defa Türkiye'de beyanname sayısı 5 milyonu aştı. Biz sahada olacağız. Şu anda ilave yapay zeka algoritmaları geliştiriyoruz. Gelir İdaresi'ni güçlendireceğiz.
"473 bin mükellef ilk defa bu sene beyanname verdi. Matrah yüzde 115 artmış. Hesaplanan vergi yüzde 111."
"KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAME VERME SÜRESİNİ 1-2 GÜN UZATABİLİRİZ"
"Gelir İdaresi Başkanı ile görüşeceğim, kurumlar vergisi beyanname verme sürelerini gerekirse belki 1-2 gün uzatabiliriz."
"Kayıtdışılıkla mücadele ederek verginin tabanını genişletmek istiyoruz ve bu işi başaracağız."
"PROGRAMIMIZIN ÖZÜ DEZENFLASYONDUR"
"Programda herhangi bir önemli sapma öngörmüyoruz. Programın özü dezenflasyondur. Tabii ki geçici iniş ve çıkışlar olacak, bu normal, tedbirlerimizi kısa vadeli iniş çıkışlara göre değil yapısal durumlara göre alırız."
patronlardunyasi.com