Ekonomi


Uygulanan ekonomik program doğrultusunda cari açığın azaltılması amacıyla altın ithalatına kota getirilmişti. Kota uygulamasına, başta mücevher ihracatçıları olmak üzere tepki çekmişti. Mücevher ihracatçıları, sektörün ithalatçı konuma geldiğini, 2023 yılında 528 milyon dolar olan İtalya'dan bitmiş takı ithalatının 2024 yılında 3.1 milyar doları geçtiğini açıklamıştı. Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Güner de yaklaşık 10 gün önce, altın kotası yüzünden sektörde üretimin daraldığını, Kuyumcukent’in yarısının boşaldığını ve büyük bir işten çıkarma dalgasının başladığını söylemişti. 

BAKAN ŞİMŞEK'TEN ALTIN KOTASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Mücevher ithalatçıların tepkileri böyle iken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten konuya ilişkin açıklama geldi. Dünya Gazetesi'nden Recep Erçin'in haberine göre, Bakan Şimşek altın kotasıyla ilgili şunları söyledi:

'İŞLENMEMİŞ ALTIN İTHALATI YÜZDE 53,5 ORANINDA AZALDI'

“Kota uygulamasına devam edilen 17 aylık süreçte, sektördeki gelişmeler ve Bakanlığımıza intikal eden talepler yakından takip edilmiştir. Kota, sektörde yaşanan sorunların çözümüne odaklı ve son derece dinamik bir şekilde uygulanmıştır. 2024 yılında işlenmemiş altın ithalatı miktar bazında bir önceki yıla göre yüzde 53.5 oranında azalmış, ABD Doları olarak da 30 milyar seviyesinden 17 milyar seviyesine gerilemiştir."

ŞUBAT AYINDA KOTA MİKTARI 2 TON ARTIRILACAK

"Gelinen noktada kota uygulamasının ithalat tutarlarına ve dolayısıyla cari açığın azaltılmasına yönelik olumlu sonuçları ile sektördeki gelişmelerin değerlendirilmesi sonucunda; şubat ayından itibaren geçerli olmak üzere aylık toplam kota miktarının 2 ton artırılarak 14 tona çıkarılması uygun bulunmuştur.”

KOTA YARI YARIYA PAY EDİLDİ

Gelecek 6 aylık dönemde kota uygulaması kapsamında gerçekleştirilecek ithalat işlemlerinin izlenerek cari açıktaki gelişmeler çerçevesinde kota uygulamasının tekrar değerlendirileceğini kaydeden Bakan Şimşek, “Alınan karar çerçevesinde artırılan 2 tonluk kotanın yarısı mücevher ihracatçılarının taleplerinin karşılanması için ayrılan kotaya eklenecektir. Kota artırımının diğer yarısı ise kotanın rezerv kısmı kapsamında olan ve mevcut durumda kotadan daha düşük miktarda yararlanan şirketler önceliklendirilmek suretiyle kıymetli madenler aracı kuruluşlarına tahsis edilecektir” dedi. 

ETRAFTAN DOLANANLARA KARŞI TEDBİR ALINACAK

Ayrıca mücevher ihracatçılarının ilgili bankalardan işlenmemiş altın satın almalarına yönelik uygulamada ocak ayı itibarıyla, son 2 ay yerine son 6 ay içerisinde gerçekleştirilen ihracat işlemlerine yönelik talepte bulunulabilmesine imkân sağlanmak suretiyle ihracatçılara gerekli kolaylık sağlandığını da hatırlatan Bakan Şimşek, “Diğer taraftan son dönemlerde işlenmiş altın ithalatında yaşanan gelişmeler yakından takip edilmekte olup, işlenmiş altın ithalatı yoluyla kota uygulamasının etrafından dolanılmasının engellenmesi amacıyla gerekli çalışmalar yapılacaktır” mesajı verdi.

AĞUSTOS 2023'TEN BERİ KOTA UYGULANIYOR

2023 yılında altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla işlenmemiş altın ithalatına yönelik tedbir alındı. Kota uygulamasına 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçildi. Aylık kota miktarı 12 ton olarak belirlendi.

patronlardunyasi.com