Ekonomi


Pazar günü Şanlıurfa’da düzenlenen GAP Eylem Planı toplantısı sonrasında aralarında Bloomberg’in de bulunduğu bir grup medya temsilcisinin sorularını yanıtlayan Şimşek, enflasyonun uygulanan para politikası, bütçe açığındaki gerileme, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlarla ilgili politika gibi nedenlerle 2025’te düşmeye devam edeceğini söyledi.

Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar konusunda “maksimum hassasiyeti gösterdiklerini” dile getiren Şimşek, 2024’te doğal gaz ve elektrik fiyat artışlarının Merkez Bankası hedefiyle paralel gittiğini anımsattı.

Bakan Şimşek, “2025’te de benzer yaklaşım içinde olacağız. Burada önemli olan birkaç faktör var, yani elektrik ve doğal gazı bir kenara bırakacak olursak, akaryakıt ÖTV’si ve tütün ürünlerinin ÖTV’si, bu iki konuda da enflasyon hedefini tehlikeye atmayacak bir yaklaşım içerisinde olacağız. Zaten yurt içi ÜFE kadar, daha doğrusu son 6 aylık yurt içi ÜFE oranında normal şartlar altında ÖTV’de bir artış söz konusu olacakken, ki bu oran oldukça düşük, yani yılsonu enflasyonu açıklanmadığı için tam bir rakam vermem doğru olmaz, ama göreceksiniz ki 2025 enflasyonunu tehlikeye atmayacak şekilde olacak” diye konuştu.

Yeniden değerleme oranıyla artan birçok harç ve ücretin enflasyon sepetinde bulunmadığına değinen Şimşek, “Yönetilen yönlendirilen fiyatlarda, akaryakıt ÖTV’si önemli, bir de tütün ürünlerindeki ÖTV, diğerlerinin enflasyon üzerindeki etkisi olmadığı veya çok sınırlı olduğu için onları ayrı bir çerçevede değerlendiriyoruz. Bütçede gelir ayağı perspektifiyle bakıyoruz ama diğer yönetilen yönlendirilen fiyatlarda Merkez Bankası’nın 2025 hedefini ciddi bir şekilde dikkate alacağız” ifadelerini kullandı.

‘TCMB ÇERÇEVESİ DEVAM EDECEK’

Şimşek gazetecilerin merkez bankasının faiz indirimi döngüsü ve yıllık Para Politikası Kurulu toplantı sayısını 8’e indirmesi ile ilgili sorusu üzerine de Merkez Bankası’na atıfta bulunarak “Dezenflasyon için para politikasında gerekli çerçeveyi arkadaşlar oluşturdular ve bu çerçeve güçlü bir şekilde tabii ki devam edecek” demekle yetindi.

Toplantıda Şimşek’e Merkez Bankası’nın para politikası metninde 2025 yılında sonlandırılacağını duyurduğu Kur Korumalı Mevduat uygulaması ile ilgili süreç de soruldu. “Bizim için tabii ki bir hedef, ama daha önce de söyledik, piyasaları, tabiri caizse, bozmadan çıkış süreci devam edecek.” diyen Şimşek, “Biz zaten tüzel kişilerin Kurumlar Vergisi istisnasını kaldırmıştık, daha az cazip hale getirdik. Bireylere ilişkin de stopaj getirdik. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde KKM’yi daha da az cazip hale getirecek adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.

Şimşek, kredilere ilişkin bir soruyu yanıtlarken de tarımda, ihracatta, esnaf kredilerinde sübvansiyon sağladıklarını, yatırımlarda da yatırım taahhütlü avans kredisi ve teşviklerdeki faizler üzerinden destekler verdiklerine işaret etti. Şimşek “Yeni teşvik sistemiyle de bu çok daha net bir şekilde ortaya konulacak. Ama biz tüketici kredilerini sübvanse etmiyoruz, etmeyeceğiz. Enflasyon düşüyor, dolayısıyla önümüzdeki dönemde muhtemelen finansmana erişim bütün kesimler için daha da iyileşecek, koşullar daha elverişli hale gelecek” diye konuştu.

patronlardunyasi.com