Ekonomi


Martı Havacılık"ın sahibi pilot Oben Oğultarhan, yeni kanun ile birlikte birçok alanda fiyatların inanılmaz derecede arttığını belirterek bazı örnekler verdi. Bu örneklere göre 99 koltuktan fazla ve 5700 kg"ın üstündeki yolcu uçakları ile bir havayolu şirketi kurmak için gereken ruhsat ücreti 150 bin YTL"den 2 milyon YTL"ye çıkarıldı.

SUYA İNMEK 250 YTL

Bir bakım istasyonu kurmak için 300 YTL olan ruhsat ücreti 30 bin YTL"ye çıktı. Parça ithal izni için gerekli ücret 100 YTL"den 3 bin YTL"ye yükseldi. (Bir pervanenin ücreti 600 - 700 dolar civarında) hava taksi ruhsatı alma ücreti de 20 bin YTL"den 50 bin YTL"ye çıkarıldı.

BTC boru hattının da fotoğraflama ve görüntüleme işlerini yapan Oğultarhan, “Fotoğraf izni için 100 YTL, çekeceğimiz her koordinat için ise 20 YTL alınacak. Eğer amfibik uçakla suya iniş kalkış yaparsanız 250 YTL ödenecek. Uçaktan paraşütle atlamak için de 50 YTL harç ödenecek” diye konuştu. Bu uygulamaların Türkiye"da havacılığın gelişimine büyük darbe vuracağını belirten Oğultarhan, genel havacılık alanında iş yapan 20 firmanın bu maliyetlerin altından kalkamayacağını ve kısa bir süre sonra birçoğunun işi bırakacağını kaydetti.

DÜNYADAKİ AYRIM FARKLI

Türkiye"deki sınıflandırmanın da dünyaya uymadığını ve araçların doğru sınıflandırılmadığını kaydeden Oğultarhan, “Bizim sistemimizde 99 koltuk altındaki her taşıt sadece hava taksi kategorisine sokulduğu için fiyatı 70 - 80 bin dolar olan 4 kişilik tek motorlu bir uçakla 10 yolcu kapasiteli milyon dolarlık VIP jetler aynı sınıfa sokulmakta ve büyük bir adaletsizlik ve haksız rekabet ortamına sebep olunmaktadır” diye konuştu.

A 340 İLE 4 KİŞİLİK UÇAĞA AYNI VERGİ

SEKTÖRÜN büyük sorunları bulunduğunu belirten Oğultarhan şöyle konuştu: “Amerika"da yaklaşık 300 bin adet, İngiltere"de 8 bin adetPolonya"da 2 bin 500 adet, Çek Cumhuriyeti"nde 1.300 adet, Yunanistan"da ise 3 bin adet Genel Havacılık Kategorisi"ne giren uçak bulunuyor. Bizde ise bu rakam sadece 400. Aktif uçak sayısı ise maalesef 50 adet.

ÖZENDİRİLMESİ GEREKİRKEN...

Genel havacılık özendirilmesi ve teşvik edileceği yerde bu inanılmaz vergiler ile çökertilmeye çalışılıyor.” Dünyada genel olarak genel havacılık klasmanının desteklendiğini ancak Türkiye"de bu klasmanda yer alan şirketlere büyük havayolu şirketleri ile aynı muamelenin yapıldığını kaydeden Oğultarhan, “Airbus A 340 gibi dev ve astronomik ücretli bir havayolu uçağı ile, dört kişilik, tek motorlu, pervaneli bir uçak nerede ise aynı vergiyi veriyor” dedi.

Evrim Ergin/Akşam