Buna göre 24 milyar dolar aktif büyüklüğü olmayan şirketler ihaleye giremeyecekler
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Halk Bankası"nın özelleştirmesi ihalesine katılacak şirketler için uygulayacağı ön yeterlilik koşullarını belirledi. 24 milyar dolar aktif büyüklüğü olmayan şirketler, Halkbank ihalesine giremeyecekler.
ÖİB, Türkiye"nin yedinci büyük bankası Halkbank"ın yüzde 99.99 oranındaki kamu hissesinin satışı ihalesinde ön yeterlilik uygulayacak. Buna göre teklif verecek şirketin aktif büyüklüğünün Halkbank"tan küçük olmaması esas alınacak. Bu çerçevede, başvuran şirketler, en az 23.9 milyar dolar (33.8 milyar YTL) aktif büyüklüğe sahip değilse ihaleye alınmayacak.
DÖRT BANKA UYUYOR
BU şarta ise İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası uyuyor. Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası da mali güç koşulunu sağlıyor olmakla birlikte, kamu niteliği nedeniyle fiilen dışarıda görülüyor. Diğer bankalar ise ihaleye ancak çok şirketli ortaklık kurarlarsa girebilecekler. Kurulacak ortak girişim grubunda toplam aktif büyüklüğün 24 milyar doları bulması gerekecek. Dolayısıyla ihalede yabancı bankalar boy gösterecek.
SADECE BANKALAR GİRECEK
İHALEYE giriş için teknik kriter olarak da, bankacılık yapma koşulu getirildi. Buna göre bir şirket tek başına talip olursa bankacılık faaliyeti içinde bulunacak. Ortak girişim grubu talip olursa, grubun büyük ortağı bankacılık yapmak zorunda olacak.
İhaleye çıkılması için gereken Özelleştirme Yüksek Kurulu kararında imzaların tamamlanması bekleniyor. ÖİB ihaleye çıkış için tüm hazırlıklarını tamamladı. Hatta ihale ilan metni de hazırlandı. İlan metnine tarih dahi koyuldu. Ocak başında sevkedilen ÖYK kararı Başbakan Erdoğan"ın programı nedeniyle hemen çıkmayınca, tarih bir kez revize de edildi.
ÖYK kararının hemen çıkması durumunda, Halkbank için ilana bu ay çıkılacak. Tekliflerin alınmasının ardından ihalenin haziran ayında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu arada diğer özelleştirmelerden farklı olarak, Rekabet Kurumu görüşü alınmayacak. Onay merci Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olacak.