Noyan Doğan'ın yazısı
Son dönemde en çok karşılaştığım sorulardan biri; Ziraat Bankası'nın, iddialı olduğu halde neden Güven Sigorta'yı alamayıp, Groupama'ya kaptırdığı. İkincisi ise Groupama'nın, Güven Sigorta'da nasıl bir strateji izleyeceği.
Merak edilen bu sorulara bir tane de ben ekleyeyim: Groupama, Güven Sigorta'ya neden 350 milyon YTL ödedi? Çünkü, sigorta camiası ödenen bu rakamı bir hayli yüksek buldu.
Önce gelin isterseniz biraz geçmişe, 2006 yılına dönelim. O sene Fransız Groupama, özelleştirme sürecindeki Başak Sigorta'daki yüzde 56.67 Ziraat Bankası hissesi ve Başak Emeklilik'in de yüzde 41 hissesine 268 milyon dolar ödeyerek iki şirketi de satın aldı. Daha farklı bir anlatımla Ziraat Bankası, iştiraki olduğu sigorta şirketlerini bundan iki sene önce 268 milyon dolara Fransız Groupama'ya sattı.
Şimdi diyeceksiniz ki, madem sigortacılık yapmak istiyordu da neden şirketleri sattı. Bunun cevabı aslında çok basit. Başak Sigorta, özelleştirme kapsamına alınmıştı. Ve ilk kez de özelleştirme kapsamına alınmıyordu. Yıllardır özelleştirilmesi gündemdeydi. Ayrıca Başak Sigorta sadece tarım sigortası alanında da faaliyet göstermiyordu. Diğer tüm branşlarda sigortacılık yapıyordu ve o yıllarda sektörün ilk sırasında gelen şirketlerden biriydi. Uzun lafın kısası, Ziraat Bankası'nın bu özelleştirmeye karşı çıkacak bir durumu yoktu. Nitekim de şirketler satıldı.
Ziraat, neden Güven'i alamadı
Neyse... Gelelim konumuza.. Başak Sigorta Grubu'nun o tarihteki satış rakamına dikkatinizi çekerim: 268 milyon dolar. Yanılmıyorsam satış tarihindeki dolar kuru 1.400'ler civarındaydı. Yani, Groupama, her iki şirket için o dönem takribi 375 milyon YTL ödedi.
Groupama, Güven Sigorta'yı ise 350 milyon YTL'ye, yaklaşık 286 milyon dolara, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nden satın aldı.
Eğer ki, Ziraat Bankası iki sene önce sattığı şirketlerin üzerinde bir parayı Güven Sigorta'ya verseydi, herhalde Ziraat Bankası yönetimini, argo tabiriyle topa korlardı. İşte Ziraat Bankası'nın çok iddialı olduğu halde Güven Sigorta'yı alamamasının yegâne nedeni budur.
Peki, Groupama nasıl böyle bir parayı Güven Sigorta'ya verdi? Hemen şunu belirteyim: Burada, şirketin değeri budur ya da değildir; eder midir, etmez midir konusunu tartışmayacağım. Bu aşamadan sonra anlamsız bir tartışma olur.
Groupama'nın şirketi almasının en büyük nedeni, Güven Sigorta'nın tarım sigortalarında ciddi bir ağırlığının olması. Hatta hatta tarım sigortasında sektörde ilk sırada gelmesi. Bir başka neden de Ziraat Bankası'nın sigorta şirketi istemesi bir anlamda Başak Groupama'nın hem satış ağını hem de üretimini olumsuz etkileyecek bir unsur.
10 yıllık acente anlaşması yapıldı
Nitekim, Groupama'nın Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nden Güven Sigorta'yı satın alırken anlaşma maddeleri arasında; birliğin, 10 yıllığına acentelik yapma şartı da var. Hatta hatta duyumlarıma göre şirketin yönetim kuruluna birlikten bir kişi atanacakmış. Yani, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile Groupama arasında Güven Sigorta'ya ilişkin hiçbir ortaklık yokken, şirketin yönetim kurulunda birliğin bir temsilcisinin olması ilginç ve eşine pek de rastlanmayan bir durum.
Merak edilen bir konu da Groupama'nın bundan sonra nasıl bir strateji izleyeceği. Güven Sigorta'yı Başak Groupama ile mi birleştirecek, yoksa iki ayrı şirket olarak mı devam ettirecek. Yine bu konudaki duyumlarım, birleştirme taraftarı olduğu yönünde. Eğer Güven Sigorta, Başak Groupama'nın içine dahil edilirse bu, tarım sigortası pazarının yüzde 40'ının Başak Groupama'ya ait olacağı anlamına gelir. Çünkü 2008 yılının ilk üç aylık verilerine göre tarım sigortalarında Başak Groupama'nın pazar payı 15.61, Güven Sigorta'nın payı ise yüzde 23.17.
Yeniden Hazine'ye müracaat edecek mi
Gelelim, son konuya.. Yani, bundan sonra Ziraat Bankası'nın ne yapacağına. Ziraat Bankası, sigorta şirketi sahibi olma fikrinden vazgeçmiş değil. Daha önceki yazılarımda da değindim. Bana göre de Ziraat'in sadece tarım alanında faaliyette bulunacak bir sigorta şirketine ihtiyacı var ve olmalı da.
Duyumlarıma göre de ortada satın alınacak bir şirket kalmadığından, Ziraat Bankası sigorta şirketi kurmak için yeniden Hazine'ye başvuracakmış. Hatırlayacaksınız, Ziraat Bankası geçen aylarda da şirket kurmak için Hazine'den izin istemişti ama Hazine, satıştaki şirketlerden birini alması yönünde tavır sergilemişti. Muhtemelen de Hazine, Güven Sigorta'yı işaret etmişti.
Ama şimdi Güven Sigorta satıldı. Geriye sadece Halk Bankası'nın iştiraki olduğu Birlik Sigorta kaldı. Bir kamu kuruluşunun bir başka kamu kuruluşunu özelleştirmeden satın alması doğru olmayacağına ve yine orada da fiyatın büyük rakamlara çıkma ihtimaline göre Ziraat'in, Birlik Sigorta ile ilgilenmeyeceği kesin. Bu durumda geriye tek bir alternatif kalıyor; o da Ziraat Bankası'nın şirket kurmak için Hazine'ye başvurması.
Evet, Güven Sigorta'nın, Groupama tarafından alınışı ve Ziraat Bankası'nın bundan sonra izleyeceği strateji işte böyle.
Referans