Patronlar


İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranının (KKO) Temmuz'da mevsimsel etkilerle Haziran'a göre hafif gerileyeceği ancak Eylül ayından itibaren özellikle ihracatta canlanma olduğu takdirde oranların yeniden yükseleceği tahmin ediliyor.

Piyasa tahminleri Temmuz'da % 80.5 kapasite kullanım oranına işaret ediyor, tahminlerin medyanı da % 80.5.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) İmalat Sanayiinde Eğilimler Anketi'ne göre Mayıs'ta % 82.2 olan KKO, Haziran'da % 81.5'e gerilemişti. KKO, 2004'ün Haziran ayında % 85.3, Temmuz'da ise % 83.9 olmuştu.
Temmuz'da gerçekleşmesi beklenen yavaşlamada yurtiçi talebin yanı sıra ihracat artış hızının azalması neden olarak gösterilirken, sanayi üretimindeki artışın da azalmış olması yavaşlamaya neden olabilecek bir diğer etken olarak görülüyor.

İhracat artışında bu yılın Şubat ayından beri görülen yavaşlama, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre sadece % 1.1 artışla belirginlik kazanacağı yönünde.
 KKO’daki düşüşün daha çok özel sektör kaynaklı olduğu ve kamudaki yüksek seyrin genel düşüşü yavaşlattığını söylemek mümkün. KKO’da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurun da mevcut üretim merkezlerinde stok arttırmaya yönelik yönelimle kapasite kullanımında artışa gidilmesindense, yeni ekonomik birimler ve üretim merkezlerinin hayata geçirilmesiyle istihdamın da artışıyla genel ekonominin daha iyi performans göstermesine yönelik artışların daha verimli ve etkin bir gösterge olacağı kanaatindeyiz.
 
Dün sabah açılış sonrası özellikle yabancı bankalar önderliğinde başlayan dövizdeki alım eğiliminin yurtiçi bankalar tarafından satışla karşılanmasının ardından döviz piyasasındaki agresivitenin sona ermesi bono piyasasında sınırlı da olsa alım getirdi.

Dış piyasalarda da günlerdir rekor kıran petrol fiyatlarındaki kısmi gerileme global piyasalardaki tansiyonu bir nebze düşürürken, bunun iç piyasa tahvillerine kıyasla uzun vadeli Eurobondlara olumlu yansıması daha hissedilir boyutta oldu. ABD tahvillerinde de % 4.50 seviyelerine kadar devam eden yukarı hareketin geri dönmesi ve getirilerde % 4.30 seviyelerinin de altına kadar gelinmesi gelişmekte olan ülke tahvillerine de olan ilginin devamını sağlıyor.

İç piyasa faizlerinde O/N fonlamanın 1 puan kadar üzerindeki seyir sürüyor. İhalesiz haftada yeni alımlar için olumlu haberler gerekiyor. Önümüzdeki haftaki yüklü itfa öncesi cuma günü Hazine’nin açıklayacağı borçlanma programını bekleyecek piyasalarda düne göre düşen tansiyona rağmen alımların agresif bir yapıya bürünmesini beklemiyoruz. AB konusundaki gelişmeler ve üye ülkelerden gelebilecek diplomatik tepkiler ve kendi iç kamuoylarına yönelik popülist söylemlerinin önümüzdeki dönemde zaman zaman piyasalarda dalgalanmalar yaratabilecek risk unsuru olduğunu düşünüyoruz.
 

Yurtiçi Döviz  Piyasası :

    Bankalararası Dolar Kotasyonları:                    Bankalararası Euro Kotasyonları:
    Sabah Açılış:   1,347/ 1,349                            Sabah Açılış: 1,660/1,662
     
    Bankalararası 100 Japon Yeni Kotasyonları:
    Sabah Açılış:   1,2380/1,2390 

Döviz alım ihalesine gelen 27 milyon $ teklifin 15 milyon  $’ı karşılandı. Teklif mikta