Dünya


Son aylarda, Çin, Japonya ve Hindistan gibi dünyanın en büyük üç ekonomisi için kritik bir ticaret rotası olan, Batı Pasifik Okyanusu’nda küçük bir deniz olan ve yoğun bir şekilde tartışılan Güney Çin Denizi’nde çatışmalar tırmandı. 

KÜRESEL TİCARET TEHLİKE ALTINDA 

Pekin’in denizin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia etmesi ve bir avuç başka ülkenin de çakışan hak iddiaları olması nedeniyle Çin, Filipinler ve Vietnam arasında çok sayıda çatışma çıktı ve bu çatışmalar küresel ticareti sekteye uğratabilecek bir olay endişesini doğurdu. 

BCA Research’ün küresel jeo-makro stratejisti Marko Papic, CNBC’ye yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi’ndeki bu gelişmelerin, bu su yollarının uluslararası ticaret açısından önemi nedeniyle küresel piyasaların ve tedarik zincirlerinin radarında olması gerektiğini söyledi. 

Papic, “Güney Çin Denizi, içinden geçen ticaretin değeri açısından dünyanın en değerli nakliye rotasıdır.” dedi 

Papic, deniz yolunun özellikle Çin’e ulaşan emtia ve girdi malları için önemli olduğunu, Çin’de üretilen malların da bu yolla dünyanın diğer bölgelerine taşındığını sözlerine ekledi. 

ÇATIŞMALAR DÜNYANIN DİKKATİNDE 

Bölgedeki çatışmalar, Filipinler ile karşılıklı savunma anlaşması imzalayan ABD de dahil olmak üzere dünya çapındaki hükümetlerin giderek daha fazla dikkatini çekiyor. 

2016’DA 3,4 TRİLYON DOLARLIK TİCARET GEÇTİ 

CSIS China Power Project, 2016′da Güney Çin Denizi’nden 3,4 trilyon dolarlık ticaretin geçtiğini ve küresel ticaretin yüzde 21′ini oluşturduğunu tahmin ediyor.  

Bu arada, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, aynı yıl deniz ticaretinin yüzde 60′ının Asya’dan geçtiğini ve Güney Çin Denizi’nin küresel nakliyenin yaklaşık üçte birini taşıdığını tahmin ediyor. 

patronlardunyasi.com