Patronlar


Gümrük Müsteşarlığı, geçmiş yıllarda yüzlerce engelli parkur yarış atının, en pahalısı 2 bin 400 Euro olmak üzere 1100 dolardan başlayan fiyatlarla ithal edilmesi üzerine, inceleme başlattı. Müsteşarlık, ‘Böylesi kıymetli atlar, bu fiyata nasıl satın alınır?’ sorusuna yanıt arıyor.

FATURALARA İNCELEME:

Engelli parkur yarış atlarının ithalatının mercek altına alınması, Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Gümrük Başkontrolörü Mete Mertoğlu’nun yazısı üzerine gerçekleşti. Mertoğlu, Kaçakçılıkla Mücadele Yasası’nın hükümlerine dayanarak, bazı ithalatçı firmaların Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamelerini incelemeye aldı. Bu beyannamelere esas teşkil eden faturaları da inceleyen Mertoğlu, atların ithalat fiyatlarının düşüklüğü karşısında kuşku duydu. Mertoğlu, bu nedenle, hem ithalatı gerçekleştiren yurtiçi firmalara hem de ithalatın yapıldığı ülkelerdeki firmalara birer yazı göndererek bilgi istedi.

BİZE AİT DEĞİL:

İthalatın yapıldığı bazı yabancı firmalardan, kendilerine iletilen faturalar için, ‘Bize ait değil; faturalarda adı geçen firmalara at satışı yapmadık’ yanıtı gelmesi üzerine inceleme derinleştirildi.

SAHİPLERİ ARAŞTIRILIYOR:

Bu gelişmeler üzerine Gümrük Müsteşarlığı devreye girerek, diğer ülkelerin gümrük teşkilatlarından gümrük çıkış belgelerini ve ibraz edilen faturaları istedi. Mertoğlu da yurtiçinde, atlar ve atların fiyatları hakkında bilgisi olabilecek kurum ve derneklere birer yazı göndererek, faturalarda adları, yaşları, renkleri ve cinsleri yazılı atların şu anki sahipleriyle adreslerinin; hem fatura toplamına hem de tek tek atların ithalat tarihindeki kıymetleri ile atların bugün itibariyle rayiç kıymetlerinin, ‘çok acele’ kaydı ile bildirilmesini istedi. Gümrük Müsteşarlığının yapacağı inceleme sonucunda atların fiyatlarının düşük olduğu kanısına varılırsa, şirketlere vergi kaçakçılığı nedeniyle dava açılacak. Bu tür atların yüzde 30 kazanç, yüzde 1 de katma değer vergisine tabi olduğunu bildiren uzmanlar, kaçakçılığın belirlenmesi halinde, atların müsadere edileceğini de belirttiler.

Soruşturma konusu bazı atların ithalat fiyatları

O’hara 8 1400 Euro

Kuat 6 2400 Euro

Never Alona 8 1300 Euro

Otinka 6 2200 Euro

Bay 9 1100 dolar

Ilvient du val 6 1100 Euro

Panter 6 1375 Euro

Oswald 7 1475 Euro

Paco 6 1500 Euro

Austelko 11 1350 Euro

Nigt Dancer 8 1275 Euro 
 
Şükrü Küçükşahin/Hürriyet