Gündem


Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Grand Kartal Otel’de çıkan yangın pek çok kişi için önlemleri yeterli olup olmadığını sorgulamasına neden oldu. 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından işletmeler, kurumlar ve pek çok kişi yangın söndürme ve bu konudaki önlemler almaya başladı.

ÖNLEMLERİ ARTIRMAK İSTEYEN EKİPMANLARA YÖNELDİ

Gaziantep’te yangın tüpleri ve yangın söndürme sistemlerine yönelik talepte büyük artış yaşanıyor. Facianın ardından güvenlik önlemlerini artırmak isteyen vatandaşlar ve işletmeler, yangın söndürme ekipmanlarına yöneldi.

Üretim yapan firmalar talebe yetişmek için yoğun mesaiye başladı. Gaziantep’teki yangın ekipmanları satan esnaflar, son günlerde yoğun bir satış dönemi yaşadıklarını ifade etti.

''TALEP ARTTI, GÜNDE YÜZLERCE GÖRÜŞME YAPIYORUZ''

Yangın tüpü satışı yapan yangın eğitmeni Vahit Erkan talebin arttığını belirterek, “Gaziantep’te 30 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Otomatik söndürme sistemleri ve davlumbaz söndürme sistemleri kuruyoruz. Son dönemde, piyasanın durumunu hepiniz biliyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen bir olayda 78 kişi hayatını kaybetti.

Bu üzücü olay nedeniyle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ne yazık ki millet olarak, bir sorun başımıza gelmeden tedbir almayı düşünmüyoruz. Şu anda gün içerisinde yüzlerce görüşme yapıyoruz. Talep inanılmaz derecede arttı. İnsanlar “Evimize tüp alalım, arabamıza tüp taktıralım, iş yerimize yangın önlemi alalım” diye bizi arıyorlar. Ancak keşke böyle trajik bir olay yaşanmadan önce bu önlemleri almış olsaydık” dedi.

OTELLER VE BİNALAR SIKI DENETİMDEN GEÇİYOR

6 ayda bir yangın sistemlerinin periyodik kontrollerinin yapılması gerektiğini söyleyen eğitmen Erkan, “Olayın detaylarına medyadan hep birlikte şahit olduk. Algılama sistemlerinin çalışmaması, yangın merdivenlerindeki sorunlar ve yangın tüplerinin kullanımındaki gecikmeler ciddi sıkıntılar oluşturdu. Bundan sonra böyle bir olayla karşılaşmayız.

Belediyeler de şu an bu konuda ciddi denetimler yapıyor. Örneğin, halk otobüslerini denetleyip zorunluluklar getiriyorlar. Oteller ve diğer binalar da aynı şekilde sıkı bir denetimden geçiyor. Yangın güvenliği açısından, en kötü ihtimalle 6 ayda bir yangın sistemlerinin periyodik kontrollerinin yapılması gerekiyor. Yılda bir kapsamlı genel kontrol, 4 yılda bir ise tüplerin dolumlarının yapılması şart. Yangın sırasında bu tüpler faaliyete geçmezse, istenmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

6 KİLOGRAMLIK TÜPLERİ KDV DAHİL BİN TL'YE VERİYORUZ

Fiyatlarla ilgili bilgi veren eğitmen Erkan, “Bir araç tüpü 350 TL, 2 kilogram 500, iş yerleri için 6 kilogramlık tüpleri KDV dahil bin TL’ye veriyoruz. Bu tüpler 50 metrekarelik alanlar için uygun. Diğer tüpler ise sanayi alanlarında kullanılmaktadır. Bence bu rakam, bir insanın güvenliği düşünüldüğünde çok yüksek bir maliyet değil” şeklinde konuştu.

patronlardunyasi.com