Kültür-Sanat


Kenan GÜRBÜZ

#video_8979090#

Muğla'nın Yatağan ilçesinde "gladyatörler şehri" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında, Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yerel halktan kadınlar kazı çalışmalarında görev alıyorlar.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış antik kentte kazı ve restorasyon çalışmaları yılın 12 ayı boyunca aralıksız sürüyor.

Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden birçok yapının bulunduğu kentte yürütülen kazı çalışmalarında, şehrin giriş kapısından İmparatorlar Tapınağı ve Roma Hamamı'na kadar her yapı, aşamalar halinde kazı ekibi tarafından gün yüzüne çıkarılıyor.

ANTİK KENTTE 40 KADIN TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTIYOR

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e Stratonikeia ile Lagina Antik kentlerinde kazı ve restorasyon çalışması yürüttüklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Antik Kentte yaptığımız kazı ve restorasyon çalışmalarında, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında Yatağan İlçemizde yaşayan yerel halktan kadınlarımızda kazı çalışmalarında görev alıyorlar. Kentte yürüttüğümüz çalışmalarda Yatağan İlçemizin 24 mahallesinden kadınlar çalışıyor. Kazıda, 40 kadın çalışan var. Bunlar Arkeolog, sanat tarihçi, mimar, antropolog, restoratör, mimari restorasyon teknikeri ve işçi olarak çalışıyorlar. Kadınlarımız antik kentteki farklı alanlarda hem kazıyor hem restore ediyor hem çiziyor hem de konservasyonu gerçekleştiriyorlar. Bunların arasında ev hanımı, üniversite mezunu, yüksek lisans ve doktora yapanlar var. Her kademede kadınlarla gerçek anlamda arkeoloji ve restorasyon yapıyoruz. Antik kentte görev yapanların yarısından fazlası kadın.  Kazıda çalışan kadınlar daha düzenli ve sistemli çalışıyorlar. Bu kadınlar ayrıca yaptığımız çalışmaları yakın çevreleri ile kentte yaşayan insanlarla paylaşıyorlar. Bu çok önemli”

GÜN BOYUNCA TARİHLE İÇ İÇE ÇALIŞIYORLAR

Muğla'nın Yatağan ilçesinde "gladyatörler şehri" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında görev alan kadınlar ise bir kadın için kazı yapmanın zorluğuna işaret ederek, şunları söylediler:

“Güneşin altında saatlerce çalışmak ve aralıksız kazı yapmak çok zor ama kadınları başaramayacağı hiçbir şey yok. Bu işi yaparken çok zevk alıyoruz Toprak altından bir eseri çıkarmanın verdiği heyecanı hiçbir şeye değişmeyiz. Bugüne kadar çok sayıda sikke ve eseri biz bulduk. Hepimiz işimizi Severek yapıyoruz. Gün boyunca tarihle içi içe olmak farklı bir duygu.  Antik kenti Türkiye’nin farklı kentlerinden ziyarete gelenler, kazı çalışmalarını kadınların yaptığını öğrenince önce şaşırıyorlar, sonra mutlu oluyorlar. Aramızda ev hanımı olanda var, Çiftçilik yapanda. Yatağan’ın farklı Mahallerinden geliyoruz”

900 MİLYON LİRA ÖDENEK AYRILDI

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Söğüt, tarihi alandaki değişik dönemlerden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu ve  Stratonikeia'daki farklı dönemlere ait yapılarda arkeolojik kazı, restorasyon, konservasyon ve çizim çalışmaları yaptıklarını anlatarak, şu bilgileri verdi:

“Kentte özellikle tiyatro, köy meydanı, roma hamamı ve sur anıtının olduğu alanlarda çalışma yürütüyoruz. 2 bin 200 yıllık antik tiyatro hazırlanan proje kapsamındaki restorasyon çalışmasıyla eski ihtişamına kavuşacak. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve "gladyatörler kenti" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde yürüttüğümüz kazı ve restorasyon çalışmalarımız Geleceğe Miras Projesi kapsamında hızlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız Geleceğe Miras Projesi kapsamında Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı için 900 milyon lira ödenek ayırdı. "Gladyatörler kenti" olarak bilinen antik kentin birçok alanında planlanan kazı ve restorasyonlar proje sayesinde hız kazandı. Helenistik, Roma, Bizans'ın yanı sıra Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri için de önem taşıyan antik kentte yeni eserler gün yüzüne çıkarılıyor, kentteki tarihi yapılar restore ediliyor."

patronlardunyasi.com