Ekonomi


Unakıtan, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı tarafından düzenlenen ''Ekonomik ve Mali Politikaların Gelir Dağılımına Etkisi, 1980-2005 Türkiye'' konulu panele girişi sırasında, gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı.

Unakıtan, Gelir Vergisi Kanununda yapılacak reformun 2008 yılına kaldığı yolundaki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, daha önce Kurumlar Vergisi Kanununda köklü bir değişiklik yaptıklarına işaret etti. Kurumlar ve Gelir Vergisi ile Vergi Usul Kanununun vergi sisteminin temel yapıları olduğunu kaydeden Unakıtan, bunların değiştirilmesi için de önemli çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Bunun ise bir zamana bağlı olduğunu ifade eden Unakıtan, ''Vergi Konseyi, bu konuda çok sıkı ve özverili bir çalışma yapıyor. Bunun da biraz vakte ihtiyacı var. İlla bir şey yapalım diye alelacele yapma düşüncesinde değiliz'' dedi. Vergi kanunlarında yapılacak değişikliklerde seçimin belirleyici bir unsur olmadığını da belirten Unakıtan, ''Şu seçime kadar, bu seçime kadar diye bir düşüncemiz yok. Ne gerekiyorsa, o çalışmayı yapıyoruz'' diye konuştu.

Maliye Bakanı, yeni Gelir Vergisi Kanununun IMF'ye verilen Niyet Mektubunda yer aldığını hatırlatan bir gazeteciye ise ''Siz IMF'nin temsilcisi falan mısınız'' diye sorarak, şunları söyledi: ''Ben bu ülkenin Maliye Bakanıyım. Elimde böyle bir takvim yok, şu zaman öyle olacak, bu zaman böyle olacak diye de bir şey yok. AKP hükümeti çok önemli reformlara imza attı. Reformist bir hükümetiz. Ama alelacele göstermelik bir çalışma yapmıyoruz, yapmayacağız. Bu seçime kadar olursa, olmazsa diye de bir şeye bakmıyoruz.''

KDV İNDİRİMİ

Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in gıda maddelerindeki KDV indirimine ilişkin sözlerini hatırlatarak, görüşünü soran bir gazeteciye de önce ''Öyle mi? Bu netleşmedi'' karşılığını verdi. Vergi politikalarında yapılacak değişikliklerin hükümetin tasarrufunda bulunduğuna dikkat çeken Unakıtan, ''Biz Maliye Bakanlığı olarak çalışma yaparız. Bir çalışma yaptığımızda illa o olacak diye bir şey yok'' dedi.

Unakıtan, bu çalışmanın içerisinde gıda da KDV indiriminin bulunup bulunmadığının yeniden sorulması üzerine de ''Çalışma var, gıdada var'' açıklamasında bulundu. Maliye Bakanı bir başka soruyu yanıtlarken de Mortgage (tutsat) Yasasından vergi teşviklerinin çıkarılmasından çok memnun olduğunu belirtti. ''Ben birşey istemiyorsam milletin menfaati vardır'' diye konuşan Unakıtan, geçmişte de erken emekliliğin alkışlarla çıkarıldığını, ancak daha sonra ülkeye ne kadar büyük zararlar verdiğinin anlaşıldığını ifade etti.

''Şunu yapalım, bunu getirelim'' diyerek kendisinin de şirin gözükebileceğini, ancak bunu yapmayacağını bildiren Unakıtan, Morgage Yasasının vergi teşviği ile çıkması halinde, ileride ülkeye sosyal güvenlik açığı gibi açık getireceğini ileri sürdü. Unakıtan, herkesin Türk milletinin menfaatine göre hareket etmesi gerektiğini, medyanın da halkı doğru bilgilendirmesi zorunluluğu bulunduğunu belirtti.

KANALTÜRK'TEKİ VERGİ İNCELEMESİ

 Maliye Bakanı, Körfez Sermayesine yönelik yeni enstrümanlar konusunda bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru üzerine de bu soruya Başbakan ile Hazineden sorumlu Devlet Bakanının daha net bilgi verebileceğini, ancak kendisinin şu anda böyle bir şey olduğunu zannetmediğini söyledi.

Unakıtan, Kanaltürk Televizyonu ve kanal çalışanlarına ilişkin vergi incelemesine yönelik bir soruya da şu karşılığı verdi: ''Burada hiçbir usulsüzlük yok. Hem (Ben vergi mükellefiyim) diyeceksin hem de (Niçin inceleniyorum) diyeceksin. Maliye Bakanlığı, vergi mükelleflerini inceleyecek. Kimse medya gücünü kullanarak normal yapılan bir vergi denetimi için idareyi baskı altına almaya çalışmasın. Bu hiç etik değil. İncelenen sadece Kanaltürk değil. Bir sürü medya kuruluşu inceleniyor. Hangi birinden ne bir şey çıkmış. Zaten vergin doğru ise bir şey yok. Verginde eğer bir yamukluk varsa o zaman düşün. Nedir bu bağırtı çağırtı? Vergi denetmenlerini serbest bıraksınlar. Vergi denetim elemanları binlerce inceleme yapıyor. Binlerle denetim elemanımız var. Bunlara maaş veriyoruz. Vergi mükellefi vergisini düzenli ödemiş mi ödememiş mi? Ödeyene teşekkür, Nedir bu bağırtı çağırtı? Medyaya niye baskı yapacağım ben, ama Türkiye artık eski Türkiye değil. Gelir İdaresinin denetim gücü arttı. Niye inceleniyorum? İnceleneceksin tabi, mükellef değil misin? Kimse şikayet etmesin, şikayet eden de şikayet etmekle kalır, sözlerin anlamı yok. Hiç kimseden de korkumuz yok.'' Maliye Bakanı, 2007 bütçe uygulamalarına ilişkin, bir soruya karşılık olarak da 2007 bütçesinin iyi gittiğini ve Ocak ayı rakamlarının yakında açıklanacağını ifade etti. Ekonomide, göstergelerin iyileşmesi ve faizlerin aşağı düşmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Unakıtan, bunun için de ülke riskinin düşürülmesine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.