Ekonomi


Yıldırım, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde Aykın Denizcilik Tersanesi'nde Dadaylılar Denizcilik Grubu için inşa edilen ''MV/Metin Dadaylı'' adlı kuru yük gemisinin denize indirilmesi törenine katıldı.

Bakan Yıldırım, bir zamanlar Türkiye'de ''gemi yapılabilir mi, yapılamaz mı?'' tartışmalarının yaşandığını belirterek, bugün Türkiye'nin belirli tip gemilerin inşasında bir marka haline geldiğini ifade etti. 2002 yılında 555 bin Dwt olan gemi kapasitesinin son 4 yılda yapılan çalışmalarla 1,5 milyon Dwt'a ulaştığını vurgulayan Yıldırım, yine 2003'te yılda 34 gemi inşa edilirken bugün bu sayının yılda 120 gemi olduğunu bildirdi.

Yıldırım, ''Her gemi bir yüzen fabrika, ekmek kapısı, ülkenin ekonomisinin, insanının refaha kavuşması için denizlerde bayrak gezdiren bir eser demektir'' dedi. Gemi inşa sektörünün dolaylı çalışmalarla birlikte çok önemli bir istihdam kapısı olduğunu da dile getiren Yıldırım, geçmişte tüm denizcilik faaliyetlerinin sağladığı katma değerin 2,5 milyar dolar iken, bugün sadece gemi inşa ve onarımının 4 milyar dolar katma değere ulaşmakta olduğunu söyledi.

Yıldırım, ''Denizciliğimiz artık tek başına ulaştırma sektörünün diğer ürünleri kadar katma değer sağlıyor. Ülkede başlayan güven ve istikrarla birlikte önümüz açıldı. Denizciliğimiz altın dönemini yaşıyor'' diye konuştu.

TERSANE SAYISI 120'YE ULAŞIYOR

Türkiye'nin yat yapımında, kimyasal tanker inşasında ve küçük tonajlı butik tersanelerde marka olduğunu kaydeden Yıldırım, ''Gemi inşa sanayimiz Tuzla'ya sığmaz oldu. Onun için tersaneleri Tuzla dışında Doğu Karadeniz'den Akdeniz'in doğusuna kadar yaygınlaştıracak bir proje harekete geçirdik. 40 civarı olan tersanelerimizin sayısı 120'ye ulaşıyor'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin küresel gemi inşa ülkesi olacağını belirterek, ''2013 yılında gemi inşa sektöründe dördüncü ülke olacağız. Hedef bu. Önümüzde Kore, Japonya ve Çin var. Türkiye bunu hak ediyor. Çünkü Türkiye doğu batı uygarlığının geçiş noktası. 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye gidebiliyorsunuz. Böyle coğrafyaya sahip başka ülke yok. Onun için bu ülke gemi inşasıyla, denizcilikle kalkınacak. Bir ülkenin tanınması, itibarının artması o ülkenin markalarıyla ölçülür. Markaları da yaptığı işlerle ölçülür'' diye konuştu.

DİĞER KONUŞMALAR

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu üyesi Galip Ülgen de tersanelerde halen 116 geminin inşasının sürdüğünü belirterek, sadece Tuzla'da 24.500 kişinin çalıştığını, yan sanayiyle birlikte 100 kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Ülgen, yat ve gemi inşasıyla onarımının 3 milyar dolara yakın döviz girdisi sağladığını ifade etti.

Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halim Mete ise koster sahiplerinin desteklenmesini istedi. Kostercilerin zor durumda olduğunu, birçoğunun mesleği bıraktığını kaydeden Mete, bir proje hazırlanarak koster filosunun kuvvetlendirilmesini talep etti. Törende daha sonra Bakan Yıldırım'a ''MV/Metin Dadaylı'' gemisinin denize indirilişi anısına plaket verildi. Törende, din görevlisi tarafından okunan duanın ardından Binali Yıldırım ve beraberindekiler, geminin ön hazırlıklarının gecikmesi nedeniyle bir süre bekledi. Yıldırım, kurdele keserek geminin denize indirilişini gerçekleştirdikten sonra kızağın yanına giderek incelemelerde bulundu.