Gündem


Türk kadın şef Ebru Baybara Demir, gastronomi dünyasının Nobel'i olarak tanınan Basque Culinary World Prize 2023 ödülünü San Sebastian'da düzenlenen özel bir törenle teslim aldı. Baybara Demir, mutfaktaki uzmanlığı aracılığıyla kültürel entegrasyon, sosyal kalkınma ve biyolojik çeşitlilik alanlarında gastronomiye yaptığı önemli katkılardan dolayı bu ödüle layık görüldü. 

Euskadi-Bask Ülkesi’nin ve gastronomi alanında önde gelen bir akademik kurum olan Basque Culinary Center’ın kapsamlı stratejisinin bir parçası olarak Bask Hükümeti tarafından verilen özel bir küresel ödülü alan Baybara Demir, topluma fayda sağlayan yeni projelerinde kullanılmak üzere 100 bin avro değerindeki ödülün de sahibi oldu. 

Ebru Baybara Demir ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci

ATATÜRK'ÜN AÇTIĞI YOLDA İLERLEYEN BİR TÜRK KADINIYIM 

Ödülü almaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Baybara Demir, "Gastronomi alanında önde gelen uzmanlar tarafından “doğanın aşçı gücü” olarak tanımlanmak ise benim içi inanılmaz derecede anlamlı. Bu anlamlı ödüle layık görülmek benim için derinden değer verdiğim mesleğime yirmi yılı aşkın süredir yürekten bağlılığımın bir ifadesi. Bu ödülü almak sadece bir şef olarak değil, Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk'ün açtığı yolda ilerleyen bir Türk kadını olarak da benim ve ülkem için ayrıca büyük bir önem taşıyor. Benim için mutfak, fiziksel duvarların ötesinde bir yemeğin topraktan tabağa yolculuğunda yer alan herkesin varlığının önemini anlamayı ifade ediyor. Aldığım ödülü bu yolculukta bana eşlik ederek hayatlarını değiştiren kadınlara, coğrafyanın en güzel kader olduğunun kendilerine ilham olmasını istediğim Türkiye'deki geleceğin gastronomlarına, aileme ve benimle aynı felsefeyi paylaşan tüm yol arkadaşlarıma ithaf ediyorum." diye konuştu. 

ÖDÜL DEPREMZEDE ÇOCUKLARA 'KAHVALTI' OLACAK

6 Şubat depreminin ardından İskenderun'da Gönül Mutfağı'nı kuran Baybara Demir, 3 bin kişinin gönüllü çalışmalarıyla depremzedeler için 15 milyon kap yemek  hazırlayıp dağıtmıştı. Gönüllülerle birlikte 10 Eylül'den beri  de Hatay'daki ilköğretim öğrencilerine kahvaltılarını hazırlamak için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık koordinasyonunda çalışan Gönül Mutfağı'nda çalışmalarını sürdüren Baybara Demir, kazandığı 100 bin euro ödülü, Hatay'da depremzede çocukların okul kahvaltılarını devam ettirmek için gerekli desteğin sağlanacağı yeni bir sistemde kullanılacağını açıkladı.

Baybara Demir, "100 Bin Euro Ödülün Hatay’daki Depremzede çocukların okul kahvaltılarını devam ettirmek için kurulacak sistemde kullanması için karşılıklı imzalar atıldı" dedi. 

800 ADAY ARASINDAN SEÇİLDİ 

42 ülkeden değerlendirilen 800 aday arasından seçilen Baybara Demir, özellikle geçici koruma altındaki mülteciler ve ülkelerinde uzakta yaşamak zorunda kalan kişiler için çok kültürlü entegrasyonu ve istihdam odaklı birleştirici projeleri hayata geçirdi. Farklı kültürlerin bir arada yaşamak durumunda kaldığı bir bölgede, anlayışı ve bir arada yaşamayı desteklemeye yönelik entegrasyona odaklı projeler gerçekleştirdi.

GÖNÜL MUTFAĞI İLE DEPREMZEDELERE ULAŞTI

Yürüttüğü çalışmalara ek olarak şubat ayında Suriye'yi ve Türkiye'yi etkileyen deprem sonrasına “Gönül Mutfağı” isimli aşeviyle afetten etkilenen binlerce kişiye sıcak yemek ulaştıran bir proje yürüttü. Şef Ebru Baybara Demir, yirmi yılı aşkın süredir uluslararası kuruluşlarla, yerel yönetimlerle, kamu kurumları, özel kuruluşlar ve yerel kooperatiflerle çalışarak toplumda pozitif etki yaratan çalışmalar yürüttü. Bir dönem sadece bir restoranın bulunduğu ve bugün artık turistik bir merkez olan Mardin’de, yemek pişirmeyi turizm ve kalkınmanın çıkış noktasına yerleştirdi. Bölge kadınlarını tarihi evlerinde kendi mutfaklarını açmaya ve turistler için yemek yapamaya teşvik etti, böylece istihdam fırsatları yarattı ve şehrin turistik deneyimini geliştirdi.

Daha sonra UNHCR ve FAO gibi kuruluşların desteklediği ve mültecilere istihdam olanakları yaratmaya odaklanan aşçılık eğitim programlarında önemli bir rol oynadı. Halen Mardin bölgesindeki gönüllülerin Sorgül gibi yerel tohumların üretimini ve tüketimini geliştirmek için çalıştığı Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne destek veriyor. Sorgül ile başlayan bu yapılanma bugün sabun, reçel, bakliyatlar ve yerel lezzetlerin satışının gerçekleştiği bir yapıya dönüştü. Ebru Baybara Demir, ayrıca atık meyve ve sebzelerin kompost üretiminde kullanılmasının amaçlandığı Diyarbakır pazarlarında başlayan biyobozunur atık yönetimi projesini de sürdürüyor.

patronlardunyasi.com