Patronlar


Tribün gelirleri azalan UEFA ve Şampiyonlar Ligi gelirlerinden mahrum kalan Galatasaray'ın geçen sezon elde ettiği kâr rakamı 2002-2003 sezonuna göre yüzde 60 azalarak 36 milyon dolardan 22 milyon dolara geriledi. Ancak kârı azalsa da Galatasaray borsada yatırımcılarını halka açıldığı günden bu yana hep mutlu etti. Galatasaray Sportif A.Ş. son 4 yılda toplam 103 milyon dolar kâr etti. Bu karın 93 milyon dolarını ortaklarına dağıttı. Yüzde 16'sı halka açık olan Galatasaray'ın yatırımcıları 2001 yılından bu yana şirketten 15 milyon dolar kâr payı aldı. Bir dönem Galatasaray Spor Kulübü'nün başına bela olan ortağı ABD'li sigorta şirketi AIG ise 3 yıllık ortaklık döneminde cebine 11 milyon dolar temettü koydu. Hem yatırımcı hem de AIG, Galatasaray'dan nemalanırken bundan bir tek kulüp faydalanamadı. Öyleki bu yıl ödenecek temettü ile birlikte Galatasaray Spor Kulübü kasasına 4 yılda 63 milyon dolar koymuş olacak. Ancak bu paranın büyük bir bölümü kulübün kasasına girmeden alacaklı bankalarca ipotek ettirildiği için yine Galatasaray'ın cebinden çıkmış olacak. Kulübün halka açık şirketi Galatasaray Sportif A.Ş. bu kâr rakamının 20.4 milyon dolarlık (brüt 27.6 milyon YTL) bölümünü ortaklarına dağıtma kararı aldı. Şirket hisse başına net 12.2 YTL ödemeyi düşünüyor. Bu kararı Galatasaray Sportif A.Ş.'nin 28 Kasım'daki Genel Kurulu'na sunacak olan şirket kararın onaylanması halinde bu yıl ortaklarına 20.4 milyon dolar brüt kâr payı dağıtacak. Ancak bu kârdan ana ortağı Galatasaray Spor Kulübü'ne düşecek olan 17 milyon dolar yine banka borçlarına gidecek.

Kritik tarih: 18 Mart

Galatasaray Spor Kulübü'nün AIG hisseleri nedeniyle İşadamı Ünal Aysal'a 23.5 milyon dolar borcu var. Kulüp bu parayı 18 Mart 2006'ya kadar ödemek zorunda. Aksi halde hisseler Aysal'ın tasarrufuna kalacak.

Tribün farkı ile Fener öne çıkıyor

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden elde ettiği gelirler, tribün ve forma satışları diğer rakiplerine oranla daha fazla kâr etmesini sağladı. Fenerbahçe Sportif , geçen sezon 39.1 milyon dolar kâr açıkladı. Ve şirket bunun 33.5 milyon dolarını dağıttı. Yatırımcı bu kârdan Eylül ayında 5 milyon dolar cebine koydu. Şirket böylece 2 yılda elde ettiği 50.3 milyon dolarlık kârın 41.3 milyon dolarını ortaklarına dağıtmış oldu.

Hesapsız transferler BJK'yi yaktı

Beşiktaş'ta başarıyı yakalayacak takımı oluşturmak için çaba veren Yıldırım Demirören ve ekibi 2 sezondur flaş transferlerle gündeme oturdu. Ancak borsadaki Beşiktaş Futbol Yatırımları 2004-2005 sezonunda gerçekleştirilen transferlerin başarıyı yakalayamaması üzerine zarar etti. Şirketin 4 yılda dağıttığı temettü 1.5 milyon dolarda kaldı. Bu rakamın düşük kalmasının sebebi ise Futbol A.Ş.'nin sadece gelirlerin aktarıldığı bir şirket olmaması.
Yavuz Barlas/Sabah