Küresel Finans Zirvesi için Washington'da bir araya gelen dünya liderleri, toplantının yapılacağı yere gelmeye başladı.
Türkiye'yi temsilen toplantılara katılan başbakan Erdoğan; gelişinde kapıda ABD Başkanı Bush tarafından karşılandı. Toplantıda liderlerin finansal düzenlemelerde reform için bir eylem planı üzerinde anlaşacağı ve dünya ekonominin canlandırılması için bir yol haritası hazırlayacağı belirtildi.
Zirve toplantısı öncesinde bazı ülkeler yeni bir Bretton Woods sisteminin oluşturulması çağrısında bulunurken, bazı ülkeler de sistemin zayıf yanlarını destekleyecek somut tedbirlerin alınmasını istiyor.
Küresel Finans Zirvesi için Washington'da bir araya gelen dünya liderlerinin, finansal düzenlemelerde reform için bir eylem planı üzerinde anlaşacağı ve dünya ekonominin canlandırılması için bir yol haritası hazırlayacağı belirtildi.
Üst düzey Fransız bir yetkili, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini temsil eden ülke liderleri tarafından yayınlanacak nihai bildiride üç ana maddenin yer alacağını ifade etti. Bunlar; ekonomiyi canlandırıcı eylemler, finans düzenlemelerinde reform ve küresel idari değişiklikler olacak.
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, alınacak önlemlerin, küresel krizle uzun dönemli mücadele için "olmazsa olmaz" özellikler taşıdığını ve mümkün olduğunca somut ve kati olmasına çalışıldığını söyledi.
Yetkili, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki gelişmiş ekonomiler ile Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin gibi ticaret hacmi büyük devletlerin yanı sıra Japonya ve Avustralya'nın da yer aldığı G-20 ülkelerinin Nisan ayında yeniden bir araya geleceğini ancak bunun yeri konusunda henüz bir kararın verilmediğini bildirdi.
Zirve toplantısı öncesinde bazı ülkeler yeni bir Bretton Woods sisteminin oluşturulması çağrısında bulunurken, bazı ülkeler de sistemin zayıf yanlarını destekleyecek somut tedbirlerin alınmasını istiyor.
Tüm ülkeler, ABD ve Avrupa bankalarının aldığı büyük riskler nedeniyle ortaya çıkan krizin tekrarlanmaması noktasında anlaşmaya varmasına rağmen, bunun nasıl gerçekleştirileceği konusunda bir mutabakat bulunmuyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso dün yaptığı bir konuşmada, küresel finans kurallarının çok daha net olması gerektiğini belirterek, "Sanırım bu konuda büyük bir mutabakat var" dedi.
Dün geç saatlerde basın mensuplarına konuşan Hindistan Planlama Komisyonu Başkan Yardımcısı Montek Singh Ahluvalia ise, dünya liderlerinin mali canlanma için koordineli bir eylem planı kabul edeceğinden umutlu olduğunu söyledi.
ABD Başkanı George W. Bush ise, krizin çok kısa sürede ortadan kaldırılamayacağını belirterek, zirveden beklentilerin çok yüksek tutulmaması mesajını verdi.
Bush dün akşamki konuşmasında, "Bu problem bir gecede ortaya çıkmadı. Bir gecede de çözülemeyecek. Fakat sürekli bir işbirliği ve kararlılıkla kriz ortadan kaldırılacak" dedi.
Serbest piyasa kurallarından taviz vermenin de sözkonusu olmayacağını işaret eden Bush, krizin sistemin ana hatlarına bağlılığa devam ederek çözülebileceğini kaydetti.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, "bırakınız yapsınlar anlayışının sona erdiğini" belirtti. Sarkozy, "piyasa diktatörlüğüne" karşı olduğunu da ifade etti.