Aylardır mali krizde olan, teknik servis ruhsatı iptal edilen, uçuş ruhsatı ise askıya alınan, mali durumu ve teknik yetersizliği gerekçe gösterilerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 20 Ekim"de uçuşları durdurulan Fly Air, bir hafta önce konkordato ilan etti. Şirketin talebinin mahkeme tarafından kabul edildiği öğrenildi.
Hac ve umre operasyonu için Suudi Arabistan Havayolları"na kiraladığı uçağına borcundan dolayı Suudi Arabistan"da el konulan, bir uçağı da Türkiye"de MNG Teknik ve Havaş tarafından alacaklarına karşılık haciz işlemi başlatılan şirketin 20 milyon dolar civarında borcu olduğu ifade ediliyor.
Kuzey Irak"a uçarak da kamuoyunun gündemine gelen Fly Air"in uçuş ruhsatı da önce Temmuz, ardından Ekim ayında üçer aylık süreyle askıya alınmıştı. İkinci askıya almada Ocak ayına kadar süre verildi. Bu süre sonunda bir düzelme olmazsa ruhsat geri dönüş imkanı olmaksızın iptal edilecek. Yani şirket sahipleri bir daha Fly Air adıyla şirket kurup faaliyetlerine kaldığı yerden devam edemeyecek.
ÜÇ YIL ÖNCE BAŞLADI
Sektör kulislerinde Fly Air"in toparlanma şansının çok az olduğu konuşuluyor. Sektör temsilcileri, “Yurtiçinde uçuşları durdu, ruhsatları askıda. Yurtdışında da işleri zor. Elemanlarının çoğunu işten çıkardılar. Sadece 10-15 kişilik küçük bir kadro kaldı. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hasançebi"ye ulaşılamıyor” yorumunu yapıyor.
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) üyesi ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım"ın Bölgesel Havacılık Projesi"ni hayata geçiren ilk özel havayolu şirketi olan Fly Air, Ekim 2003"te İstanbul-Trabzon tarifeli seferiyle uçmaya başladı. Şirket, iç hat uçuşlarında 2003"ten uçuşlarını durdurduğu güne kadar yaklaşık 3 bin sefer yaptı ve 350 bin yolcu taşıdı.
Sektörün yenileri çok konuşulacak
Havacılık sektöründe 19 şirket faaliyet gösteriyor. Son dönemde yeni kurulan şirketlerin sayısında artış var. 1988"de Sultan Havayolları"nı kurarak 1994 yılına kadar bu firmayı yöneten, 1999-2006 yılları arasında MNG Havayolları Genel Müdürlüğü"nü ve Başkan Yardımcılığı"nı yapan Yavuz Çizmeci, Onur Air"in Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana ile birlikte ACT Havayolları"nu kurdu. Kiralık yolcu uçakları olan şirket şimdilik kargo taşıyor. ACT"nin dışında İzmirli işadamları İzair"i, Ermenistan"a tur düzenleyen eski bir tur operatörü olduğu ve buraya uçuşlar düzenleyeceği söylenen Ali Tarhan Tarhan&Tower"ı, Bahtışen Tunca isimli işkadını Best Air"i, İslami sermayeye yakın durduğu ancak sektörde çok tanınmayan işadamları da Golden Air"i kurdu.
Necla Dalan/Vatan