Dünya


Avrupa Birliği (AB), yeni oluşturduğu 150 milyar euroluk (yaklaşık 162 milyar dolar) savunma fonuna ABD, İngiltere ve Türkiye merkezli şirketleri dahil etmeyecek.

AB İLE SAVUNMA ANLAŞMASI İMZALAMA ŞARTI GETİRİLECEK

Avrupa Komisyonu'nun Çarşamba günü sunduğu teklife göre, silahlara harcanacak sermaye fonu yalnızca AB savunma şirketlerine ve blokla savunma anlaşmaları imzalayan üçüncü ülkelerdeki şirketlere açık olacak.

Ayrıca, üçüncü bir ülkenin "tasarım yetkisine" sahip olduğu (belirli bileşenlerin yapımı veya kullanımı üzerinde kısıtlamalar bulunan) veya nihai kullanımı üzerinde kontrol sahibi olduğu gelişmiş silah sistemleri de hariç tutulacak.

FRANSA'NIN ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ 'AVRUPA'NIN HARCAMALARI AVRUPA'DAN YAPILSIN' DÜŞÜNCESİNİN ZAFERİ

Bu karar, ABD merkezli savunma şirketi RTX tarafından üretilen Patriot hava ve füze savunma sistemlerini ve Washington’un ihracat kısıtlamalarına tabi diğer silah sistemlerini de kapsıyor.

Özellikle Fransa ve bazı AB ülkeleri, bu politikayı destekleyerek Avrupa’nın savunma yatırımlarının “Avrupalı şirketlerden” yapılmasını savunuyor. Yetkililer, fon kapsamında finanse edilecek projelerde ürün maliyetinin en az %65’inin AB, Norveç ve Ukrayna’da harcanması gerektiğini vurguladı.

İNGİLTERE VE TÜRKİYE'NİN DIŞLANMASI BAŞ AĞRISINA YOL AÇACAK

FT'nin haberinde,  "İngiltere ve Türkiye'nin dışlanması, bu pazarlardaki üretici veya tedarikçilerle yakın bağları olan büyük Avrupa savunma şirketleri için büyük baş ağrılarına yol açacaktır" değerlendirmesine yer verildi.

patronlardunyasi.com