Teknoloji


Yapay zeka hızla gelişirken, bir hırsızlık yöntemi olarak yapay zekanın kullanımı da artıyor. FBI’a göre artık herkesin sadece çekirdek ailesiyle paylaştığı bir gizli kelimesi olmalı. 

Akıllı telefonlar siber saldırılara uğruyor, teknik destek dolandırıcılıklarından sahte kumar uygulamalarına ve gelişmiş biyometrik korumayı bozan bankacılık dolandırıcılıklarına kadar pek çok sanal hırsızlık yöntemi yapay zeka ile neredeyse ayırt edilmesi imkansız hale geliyor. FBI ses ve görüntü klonlamanın da arttığını belirterek bu tip dolandırıcılıkları azaltmaya yardımcı olmak için gizli bir kelime oluşturmayı tavsiye eden bir duyuru yayınladı.

NE SAHTE NE GERÇEK ANLAMAK GÜÇ

Son uyarısında FBI, siber suçlarda üretken yapay zekanın giderek daha fazla kullanıldığı konusunda uyardı. Uyarıda, bugün neyin gerçek ve neyin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu söylemenin zorlaştığı vurgulanırken, özellikle hem yüz hem de ses klonlamayı kullanan birçok yapay zeka deepfake saldırı için bir özel kelime belirlemenin önemine işaret edildi. 

Siber güvenlik uzmanları da yeni yıla girerken yapay zekanın günlük gerçekliğimizi bulanıklaştırmaya başlayacağını vurguluyor: 

"Deepfake'ler tanınmaz hale geliyor. Yapay zeka, uzmanların bile neyin gerçek neyin sahte olduğunu ayırt edemeyeceği kadar karmaşık bir yapıya ulaşacak."

İLK SORU ‘BU GERÇEK Mİ?’ OLMALI

Uzmanlar artık herkesin bir video izlerken ya da bir fotoğraf gördüğünde “Bu gerçek mi?” diye sorması gerektiği konusunda uyarıyor. Sahtekarlığın, aşağılanmış bir eski partnerin sosyal medyada sahte fotoğraflar aracılığıyla söylentiler yayması kadar kişisel de, hükümetlerin yanlış bilgi yayan videolar yayınlayarak halkı manipüle etmesi kadar aşırı da olabileceği vurgulanıyor.

İŞTE FBI’IN TAVSİYELERİ

Özellikle yapay zekanın gelişimi ile neredeyse gerçeğinden ayırt edilemeyen video ve ses klonlama sahtekarlıklarına karşı FBI yayınladığı uyarıda şu noktaları vurguladı: 

  • Ailenizin kimliğini doğrulamak için gizli bir kelime veya kelimeler dizisi oluşturun.
  • Görüntülerde ve videolarda çarpık eller veya ayaklar, gerçekçi olmayan dişler veya gözler, belirsiz veya düzensiz yüzler, gözlük veya takılar gibi gerçekçi olmayan aksesuarlar, hatalı gölgeler, filigranlar, gecikme süresi, ses eşleştirme ve gerçekçi olmayan hareketler gibi ince kusurları yakalamak noktasında dikkatli olun.
  • Sevilen birinden gelen gerçek bir telefon görüşmesi ile yapay zeka tarafından oluşturulan bir ses klonlaması arasında ayrım yapmak için ton ve kelime seçimini yakından dinleyin.
  • Görüntünüzü veya sesinizi çevrimiçi paylaşmayı sınırlayın, sosyal medya hesaplarınızı özel yapın ve dolandırıcıların sosyal mühendislik amacıyla sahte kimlikler oluşturmak amacıyla üretken yapay zeka yazılımını kullanma yeteneklerini en aza indirmek için takipçileri tanıdığınız kişilerle sınırlayın.
  • Telefonu kapatarak, sizi aradığını iddia eden banka veya kuruluşun irtibat kişisini araştırarak sizi arayan kişinin kimliğini doğrulayın ve telefon numarasını doğrudan arayın.
  • Yalnızca internette veya telefonda tanıştığınız kişilerle asla hassas bilgilerinizi paylaşmayın.
  • Tanımadığınız veya yalnızca çevrimiçi olarak ya da telefonla tanıştığınız kişilere para, hediye kartları, kripto para birimleri veya diğer varlıkları göndermeyin.

patronlardunyasi.com